El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat deixar en suspens de forma cautelar l'acord del Parlament que fixa per al dilluns 9 d'octubre la compareixença davant la Cambra del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per abordar els resultats i efectes del referèndum de l'1 d'octubre. Aquesta decisió deixaria en suspens el ple, que encara no ha estat convocat, tal com ha denunciat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. 

La suspensió es produeix a petició del PSC, que va presentar un recurs d'empara en el que defensa que l'acord que va prendre el Parlament aquest dimecres per fixar la compareixença del president vulnera els drets dels diputats de la Cambra catalana.

En el seu recurs, els socialistes argumentaven que si aquest ple declarés la independència, es produiria un trencament de la Constitució i una "aniquilació" dels drets dels diputats. Encara que en l'únic punt del dia de la sessió no s'esmenta específicament una declaració d'independència, la CUP va assegurar que en el ple es proclamaria la República catalana. 

Per aquest motiu, els socialistes invocaven en el seu recurs l'article 56.6 de la Llei Orgànica del TC que l'habilita a suspendre de forma total o parcial l'objecte del recurs d'empara —la petició de compareixença de Puigdemont— en el moment "de l'admissió a tràmit".

Concretament, l'article en què s'empara el PSC per demanar la suspensió del ple, senyala que "en supòsits d'urgència excepcional, l'adopció de la suspensió i de les mesures cautelars i provisionals podrà efectuar-se en la resolució de l'admissió a tràmit. Aquesta adopció pot ser impugnada en el termini de cinc dies des de la notificació, pel ministeri fiscal i altres parts personades".

En aquest sentit, els 11 magistrats que componen el tribunal, entenen que en aquest cas concorre la "urgència excepcional" a la qual es refereix l'esmentat precepte, ja que l'execució de l'acord impugnat "produiria un perjudici d'impossible o molt difícil reparació que faria perdre la seva finalitat al recurs d'empara".

En admetre a tràmit el recurs, el TC declara "radicalment nul i sense valor ni cap efecte, qualsevol acte, resolució, acord o via de fet que contravingui la suspensió acordada" el passat dia 7 de setembre, quan va suspendre el referèndum de l'1 d'octubre