Dues secretàries judicials del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han notificat als membres de la Mesa del Parlament la suspensió de les resolucions adoptades al ple de política general del passat 6 d'octubre i que fan referència al referèndum i al procés constituent. També els comunica l'inici d'una investigació per comprovar si han actuat d'acord amb la llei espanyola. 

Al marge de la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, els membres que van permetre aquesta tramitació van ser el vicepresident primer de la Mesa, Lluís Corominas (JxSí); les secretàries primera i quarta, Anna Simó i Ramona Barrufet (JxSí) -que hi van votar a favor- i el secretari tercer, Joan Josep Nuet (CSQP), que es va abstenir.

El Govern de Mariano Rajoy va presentar a través de l'Advocat de l'Estat un "incident d'execució" al TC per denunciar que aquestes resolucions independentistes contradiuen les sentències d’aquest tribunal.

Nou procediment

El procediment que s’inicia avui és diferent al que afecta a la presidenta de la cambra malgrat que el recorregut serà probablement similar.

En aquest cas l’objecte són tots els membres de la Mesa, que és l’òrgan de govern del Parlament i qui permet o no que les propostes de resolució arribin al ple. L’advocacia de l’Estat creu que alguns membres de la Mesa van actuar en contra de la jurisprudència del TC permetent que resolucions en les quals es planteja la possibilitat de fer un referèndum unilateral o que despleguen mesures per al procés constituent de la República catalana, arribessin al ple.

Focadell està investigada per permetre que el ple votés les conclusions de la comissió d’estudi del Procés Constituent. En aquest cas, el TC havia advertit prèviament a la celebració del ple que, si això es feia, la presidenta de la cambra estaria contradient la seva jurisprudència perquè la comissió d'estudi emana, segons el TC, de la resolució independentista del 9-N del 2015, suspesa pel tribunal.

En el procediment que s’inicia avui, cal recordar que no hi va haver cap advertiment concret als membres de la Mesa abans del debat de política general. Tot i així, l’Advocacia de l’Estat entén que les resolucions que es van aprovar al debat de política general del 6 d’octubre, també són conseqüència de la resolució del 9-N suspesa.

Comunicació a tots els membres de la Mesa

En la comunicació que aquest dimarts s’ha lliurat als membres de la Mesa, se’ls recorda que tenen el “deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada” i també se’ls adverteix de “les possibles responsabilitats, inclosa la penal” en què poden incórrer en cas d’incompliment.

Els set diputats han rebut la mateixa notificació però els cinc diputats sobiranistes (JxSí i CSQP) i que van votar a favor de què les resolucions pel referèndum i el procés constituent es votessin al ple, han rebut també una còpia de l’informe de l’Advocacia de l’Estat en el que es demana que s’iniciï un procediment per la via penal per si han incorregut en alguna causa penal.

Tant els diputats com l’Advocacia de l’Estat tenen 20 dies hàbils per presentar al·legacions.