El ple del Tribunal Constitucional es reunirà aquest migdia, a dos quarts d’una, per avaluar si ha de prendre mesures contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, arran de la votació dimecres passat de les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent.

El Tribunal es reunirà d’urgència en ple mes d’agost, amb la presidenta Forcadell tancant les maletes per marxar cap a Etiòpia de vacances i amb el líder del PP, Mariano Rajoy, –després de vuit mesos de governar en funcions– intentant complir l’encàrrec del rei Felip VI d’aconseguir una majoria per tirar endavant la investidura.

De fet, el president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, ironitzava ahir a través d’un tuit sobre el fet que Rajoy hagi deixat oberta la possibilitat de no sotmetre’s a la votació d’investidura si no té garantida prou majoria, quan aquesta possibilitat no està contemplada a la Constitució.

Incomoditat del TC

El Constitucional ha fet evident en vàries de les seves resolucions la incomoditat que li provoca el fet de veure’s obligat a donar resposta a la tensió política entre l’Estat i Catalunya provocada pel debat sobiranista. Encara més després que la darrera reforma de la llei orgànica del TC, aprovada l’any passat, l'ha dotat de la capacitat per sancionar aquells qui no obeeixin les seves disposicions, fins i tot amb la suspensió del càrrec.

Això no obstant, el Govern espanyol ha desestimat aquest cop demanar al TC la suspensió de Forcadell, tot i que l’Advocat de l’Estat hauria previst aquesta possibilitat en els informes previs que va reclamar l'executiu. El que sí que va demanar la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al consell de ministres de divendres va ser l'obertura de la via penal contra Forcadell després d’assegurar que “ha pogut incórrer ja en un delicte”.

Suspensió immediata

La convocatòria d’urgència del TC respon a l’incident d’execució de la sentència que va presentar divendres el consell de ministres, amb una petició de mesures cautelars que inclou, entre d’altres punts, la suspensió immediata de la resolució aprovada i la prohibició a la presidenta del Parlament, a la Mesa i al secretari general de la Cambra de convocar els òrgans parlamentaris per debatre o votar qualsevol iniciativa que pugui donar compliment a la resolució impugnada.

Procés Constituent

Aquest xoc es produeix després que dimecres el ple del Parlament va aprovar, a petició dels grups de JxSí i la CUP, les conclusions de la comissió d’estudi del Procés Constituent.

El TC havia advertit al Parlament, i “especialment a la Mesa”, que la comissió del procés és “absolutament inviable” i que no es podia utilitzar com una via per eludir la suspensió que aquest Tribunal va fer de la resolució de desconnexió del 9N.

En la seva interlocutòria, el Constitucional advertia “als poders implicats i als seus titulars, sota la seva responsabilitat, del seu deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir aquests mandats”.

Com a resposta, la Mesa va evitar tramitar les conclusions al ple i es va limitar a prendre nota dels treballs de la comissió. Va deixar que la decisió d'incloure aquest debat es prengués a l'hemicicle. En el moment en què els dos grups van demanar durant el ple de dimecres la inclusió del debat en l’ordre del dia, Forcadell es va emparar en el fet que “el ple és sobirà” per acceptar sotmetre a votació de l’hemicicle el debat d’aquest punt.

Al costat del Parlament

Des del moment en què el consell de ministres va presentar al TC l'incident d'execució, tant des del Govern com des de les formacions independentistes s'ha reiterat el suport al Parlament i al full de ruta. Ahir, el diputat i cap de llista d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, i el president de l’Assemblea Nacional Catalana (ACN), Jordi Sánchez, van instar el Parlament a seguir tirant endavant el mandat del 27-S davant el que descriuen com un Estat “indecent” que fa servir el TC com a “braç armat”.

“Quan el Parlament faci el gest de sobirania estarem al seu costat, i no acceptarem que cap tribunal ni cap govern espanyol ens digui qui ha de presidir la cambra catalana ni el Govern”, ha advertit el president de l’ANC.