El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha estimat aquest dimarts de forma parcial els recursos presentats pel PP i la Defensora del Poble contra quatre lleis relacionades amb l'estatus jurídic de la llengua catalana, segons han informat fonts jurídiques.

Dos dels recursos estaven pendents de resoldre's des de 2010 -la Llei del Cinema català i el Codi de consum-, als que s'afegeixen les resolucions sobre la llei d'acollida de persones immigrants i la Llei Audiovisual de Catalunya. Les quatre resolucions s'han adoptat per unanimitat i de moment únicament s'ha notificat la decisió.

Les sentències declaren contraris a la constitució alguns preceptes, mentre que d'altres es fa una interpretació que els declara constitucionals. De moment, però, només se sap que el tribunal ha dictat sentència però encara no se'n saben els detalls ni quines parts s'haurien declarat contraries a la Carta Magna i quines no.

En el debat sobre aquestes lleis, que estava programat per aquesta setmana, el tribunal havia de decidir sobre la constitucionalitat d'obligar als comerços de retolar en català, l'obligació dels nouvinguts a tenir competències bàsiques de català i també sobre la utilització del català al cinema i a la televisió pública. 

El PP va recórrer la Llei del Cinema català i el Codi de Consum en considerar ambdues lleis vulneren el dret "a utilitzar el castellà amb llibertat". Per altra banda, la Defensora del Poble va recórrer també l'any 2010 la llei d'acollida sobre les persones migrades perquè exigia als acabats d'arribar l'adquisició de coneixements bàsics sobre el català. 

Per últim, el TC també ha resolt sobre el recurs interposat pel PP sobre la Llei Audiovisual de Catalunya. Els populars consideren que també en aquest cas es vulneren els drets lingüístics.