El Tribunal Constitucional (TC) ha establert que Catalunya no pot legislar per restringir la liberalització dels horaris comercials, ja que això vulnera la legislació bàsica estatal.

El TC ha acceptat el recurs presentat pel govern espanyol contra el decret de la Generalitat sobre horaris comercials del 2013. Aquest decret va ser en part derogat per una llei posterior, també recorreguda i suspesa provisionalment pel Constitucional, el 2014. La resposta que avui ha donat el TC al recurs del 2013 avança la que donarà sobre la norma posterior, segons han indicat fonts de l'alt tribunal.

En la seva resolució d'avui, que continua la jurisprudència ja establerta anteriorment –en una altra sentència, aquesta en resposta a un recurs sobre Andalusia–, el TC limita la capacitat de les comunitats autònomes per restringir el règim liberalitzador dels horaris comercials, establert per la normativa promoguda pel govern de Mariano Rajoy.

El TC va establir al juliol del 2015 la capacitat de l'Estat central per establir unes directrius globals amb caràcter de normes bàsiques per fixar condicions mínimes i comunes respecte als horaris comercials.

Sobre aquesta base, en aquesta sentència el Constitucional limita la capacitat de Catalunya per legislar en contra de la normativa estatal bàsica. Així, assenyala que la llei catalana que estableix que "els establiments comercials han d'estar tancats amb caràcter general els dies 1 i 6 de gener, Diumenge i Dilluns de Pasqua, 1 de maig, 24 de juny, 11 de setembre i 25 i 26 de desembre" excedeix de les competències de la Generalitat.

72 o 90 hores

El govern espanyol va recórrer el 2014 la segona legislació catalana d'horaris comercials, que en part va derogar la del 2013, en considerar que vulnera la legislació estatal en establir un règim horari "més restrictiu".

Segons l'Estat, el màxim horari setmanal d'obertura comercial establert per la Generalitat, que és de 72 hores, és il·legal, ja que restringeix les 90 hores mínimes previstes per la norma estatal. La doctrina establerta en sentències com la d'avui assenyala la resposta que donarà el TC a aquesta qüestió.