El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha admès avui a tràmit per unanimitat l'incident d'execució de sentència presentat pel govern espanyol contra els primers acords adoptats ahir pel Parlament que van permetre la tramitació de la llei del Referèndum, que posteriorment va aprovar la cambra catalana.

Fonts del tribunal han informat que el ple es reunirà de nou aquesta tarda, en aquesta ocasió de forma extraordinària, per estudiar els recursos que l'Executiu ha registrat avui contra aquesta llei i la convocatòria del referèndum de l'1 d'octubre, a més de contra altres decisions adoptades pel Parlament i el Govern de la Generalitat.

Quan el TC admeti a tràmit aquests recursos, procedirà de forma automàtica a la seva suspensió cautelar, com determina la Constitució.

Després de quatre hores de reunió, els magistrats han acordat en una providència iniciar la tramitació de l'incident d'execució, encara que això no suposa la suspensió immediata dels actes impugnats. Com a primer pas, el tribunal ha traslladat a la Fiscalia i al Parlament de les peticions formulades pel Govern central i els concedeix un termini de tres dies perquè formulin les al·legacions que creguin convenients.

De la mateixa manera, el ple acorda la personació en aquest incident d'execució de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, si bé la limita "als sols efectes que en aquest incident pugui defensar els seus drets i interessos legítims a títol particular, sense perjudici de la personació del Parlament de Catalunya a través dels seus serveis jurídics".

L'incident d'execució demana anul·lar i "deixar sense efecte jurídic algun" els acords aprovats ahir al matí pel Parlament i deduir testimoni als cinc membres de la Mesa que van permetre la tramitació de la llei, impulsada per Junts pel Sí i la CUP.

Aquests acords són l'admissió a tràmit de la proposició de llei del Referèndum i la desestimació de les peticions de reconsideració formulades pels grups de l'oposició, els dos adoptats per la Mesa del Parlament. I també l'aprovat pel ple de la cambra catalana pel que s'introdueix en l'ordre del dia del ple el debat i votació de la norma, així com l'acord pel qual se suprimeixen els tràmits essencials del procediment legislatiu en la seva tramitació.

A més, l'Executiu demana en un últim apartat l'anul·lació de "tots els actes subsegüents de tramitació del procediment".

El Govern central va sol·licitar ahir al tribunal que acordés la tramitació "preferent i urgent" de l'incident d'execució per evitar que el Parlament votés una llei que constitueix, afirma, un "barroer i grotesc atac a la Constitució" i al mateix TC.

Però el Constitucional va fixar la seva reunió per a aquest matí, per la qual cosa, després de la presentació de l'incident, el ple del Parlament va aprovar la llei del Referèndum, el Govern de la Generalitat ho va convocar per a l'1 d'octubre, es va elegir als membres de la Sindicatura electoral i es va prendre en consideració la llei de transitorietat jurídica.