A 24 hores perquè s'exhaureixi el termini que el govern espanyol va donar al president de la Generalitat Carles Puigdemont perquè rectifiqui sobre si va declarar la independència, l'aplicació de l'article 155 de la Constitució ha monopolitzat el debat de la sessió de control al Congrés. El portaveu d'ERC, Joan Tardà, ha tornat a demanar a la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, un diàleg bilateral entre executius, però davant la negativa, ha acabat llançant una advertència: que els ciutadans independentistes "defensarien" les institucions catalanes i els seus dirigents.

"La democràcia sempre vencerà, li exigeixo que parin màquines", ha demanat Tardà davant la vicepresidenta en un tens cara a cara, davant els rumors que la Moncloa estaria planejant de substituir el Govern de la Generalitat en ple per un govern de subsecretaris. El republicà també ha aprofitat per denunciar l'empresonament dels dirigents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. "Han retornat els presos polítics, dos homes amb compromís cívic i pacífic", ha afegit, davant el presumpte delicte de sedició pel qual són processats a l'Audiència Nacional.

Santamaría, però, ha esquivat tota crítica i s'hi ha tornat dient que el seu govern "no podia retre comptes" per Sànchez i Cuixart perquè era fruit d'una resolució judicial –per bé que la Fiscalia sí que en va demanar presó–. Això sí, l'ha avisat que la funció de l'executiu central era fer complir la Constitució, i per aquest motiu l'aplicació de l'article 155 no es pensava paralitzar –sense concretar de quina manera es faria efectiu–. Finalment, ha increpat ERC que el Parlament estigués tancat, impedint d'aquesta manera que l'oposició pogués interpel·lar Puigdemont, com sí que es feia al Congrés.