El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha advertit que res no frenarà el procés català, ni eventuals inhabilitacions de càrrecs sobiranistes, ja que en cas que arribin, "la ciutadania de Catalunya respondrà amb una gran participació" l'1 d'octubre.

En una entrevista a Europa Press, Tardà ha afirmat que seria insensat provar de frenar la votació amb mesures coercitives, i tampoc considera que suspendre l'autonomia catalana sigui una opció per a Rajoy. En aquest sentit, ha ironitzat que de cara a l'1-O, "si tanquen el Parlament de Catalunya, el convocarem a Montserrat".

Sobre l'ús de mesures violentes contra el poble català, Tardà ha advertit que el Govern de Rajoy "cauria immediatament si les utilitzés", ja que no només els catalans censurarien un eventual ús de la força, sinó que el "conjunt de la societat espanyola no ho permetria".

A més, aquesta també seria una manera de fer "impresentable davant del món" i suposaria un problema per al Govern espanyol de cara a la relació amb els seus socis europeus. "Si detenen el president Puigdemont, quan vagin a Europa i es reuneixin amb representants d'Estats democràtics, què els dirà? Tinc detingut el president Puigdemont perquè va gosar posar les urnes l'1 d'octubre?".