ERC ha aprofitat la pregunta a la sessió de control del govern de l'Estat per commemorar el Dia Internacional de la Dona Treballadora d'aquest 8 de març. El líder a Madrid, Joan Tardà, ha denunciat davant Mariano Rajoy els tics "heteropatriarcals" de la societat espanyola, que considera que impedeixen assolir la igualtat real entre sexes. El republicà ha argumentat que vénen per un "franquisme sociològic", on ha citat el fet que l'home tingui prioritat a la dona en la successió monàrquica, per exemple, en la Constitució. Rajoy s'ha tornat que no era un problema de lleis.

"Incapacitat per promocionar-se laboralment, quotes a la seguretat social que aprofundeixen la feminització de la pobresa, l'home per sobre de la dona. Jo sóc republicà i em sembla flagrant, vostè que és monàrquic alguna cosa hauria de dir al respecte. Sí que és un problema de lleis, sí", ha insistit Tardà. El cap de l'executiu central ha esquivat primer la crítica, fent un gest de condemna cap a la violència de gènere, com a principal evidència de desigualtat. Ja en matèria, ha reconegut que les lleis són "millorables, com en tota norma humana", però que no era el marc regulador el principal causant, sinó la necessitat de condemnar "les barreres de fet". 

La qüestió de Tardà introduïa de forma velada un tema d'actualitat, el del ja famós autobús Hazte Oír. "Avui es commemoren arreu del món les lluites en favor dels drets de totes les dones, tinguin vulva o penis. Què li sembla que Espanya sigui el segon país de la Unió Europea amb atur, hi hagi 7 de cada 10 pensionistes en el llindar pobresa, dones transsexuals que pateixen assetjament. Està convençut que hi ha igualtat?", Rajoy ha emprat fins a dues ocasions l'argument que hi havia més dones que mai treballant a la història d'Espanya. "Cal fer coses, però avancem bé", ha reblat.