Si el Tribunal Constitucional (TC) inhabilita la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, "el Parlament la ratificarà en el seu càrrec". El diputat d'ERC Joan Tardà ha volgut deixar ben clar a Mariano Rajoy que "qui el poble tria no pot ser destituït per un tribunal polític, només pel mateix poble".

Precisament per això, ha definit els populars com a "nacional-constitucionalistes més que demòcrates" i ha tornat a posar sobre la taula les 401 demandes judicials que la Justícia espanyola ha interposat contra càrrecs electes catalans. "Espanya és al número 97 del món rere Tanzània pel que fa a la independència dels tribunals", ha recordat.

Assumir les conseqüències

Tardà ha volgut deixar clar a tot el Parlament que "el govern de Catalunya assumirà totes les conseqüències dels seus actes" i ha recordat davant dels diputats que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja va manifestar la seva disposició a anar a la presó per convocar el referèndum. Justament per això ha deixat anar a Rajoy que "faran el ridícul si es presenten a Europa i diuen que han empresonat el president Puigdemont per posar les urnes".

"Vostè es creu que els catalans som ximples?", ha qüestionat a Rajoy, per acabar autorresponent-se i recordant que a Catalunya el PP només té una alcaldia i que, per tant, "ximples no ho som". A banda ha afegit que "només Units Podem es veu capaç de guanyar a Catalunya" entre les formacions estatals, perquè són favorables al referèndum.

A més, també ha posat de relleu que "a més repressió, més resposta cívica i més distància hi haurà entre Espanya i Catalunya" i li ha etzibat, també, que "sabem que a alguns de vostès els agradaria que hi hagués violència a Catalunya".

Referèndum o referèndum

Ferm i consistent amb les seves conviccions, el diputat d'ERC al Congrés s'ha plantat a la tribuna de l'hemicicle sense deixar una altra opció a qui serà investit president del govern espanyol aquest dissabte, que fer "referèndum o referèndum". Això sí, en aquesta única alternativa, li ha deixat dues opcions: que sigui una "solució pactada" amb l'Estat o bé que aconsegueixi la legalitat internacional, perquè "només hi ha una solució democràtica".

Davant de les paraules de Tardà, l'hemicicle s'ha revolucionat fins al punt que la presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha hagut de demanar que qui vulgui abandonar-lo "ho faci, però en silenci". Ha estat llavors quan molts diputats del PP han aprofitat l'ocasió per marxar i no escoltar el discurs del republicà.

Segons després, el diputat d'ERC ha continuat amb el discurs, emparat pels somriures dels seus companys de partit que l'observaven visiblement animats per les seves paraules. "Convocarem el referèndum al setembre, tret que vostè vulgui negociar-lo", ha sentenciat en acabar la primera intervenció.

Rajoy, al seu torn, no s'ha pogut estar de deixar anar durant la rèplica amb ironia que "això sí que és democràtic, això és diàleg i tarannà" i s'ha lamentat que "és molt difícil que es pugui construir res quan es va a negociar pretenent que l'interlocutor només pugui dir sí o no". "Veient la intervenció de Tardà, altres d'aquí semblaran Teresa de Calcuta", ha afegit el president en funcions.

Reforma de la Constitució

"Què diria si el govern d'Espanya només acatés les sentències que vulgui?", ha preguntat el candidat a la presidència a Tardà, després que aquest assegurés que "el poble català no acceptarà la castració química del seu Parlament" amb la persecució a Forcadell.

Justament per això, Rajoy ha suggerit a ERC que li porti una reforma per canviar la Constitució i l'ha emplaçat a dialogar "com ho faria qualsevol partit en qualsevol Estat democràtic", i Tardà l'ha animat a reformar-la perquè és "fàcil".

La 'Champions' de la democràcia

Comparant la situació amb la d'Escòcia, Tardà ha retret que qui va ser primer ministre del Regne Unit, David Cameron, "sí que era en la Champions de la democràcia" al permetre un referèndum a Escòcia, però ha etzibat al PP que "vostès participen en una altra cultura política i, com vénen d'on vénen, no estan en aquesta Champions".

Rajoy s'ha justificat posant sobre la taula que "el Regne Unit no té una Constitució estricta" i que, per tant, "pot prendre la decisió que va adoptar". Però a l'Estat espanyol les coses funcionen diferent perquè "la sobirania nacional la té el poble espanyol i ningú que no sigui el poble espanyol pot prendre aquesta decisió".

Tardà ha aprofitat per comparar la política del govern de Rajoy amb la de "la Turquia en la seva relació amb els kurds" perquè, a parer seu, ell "pot fer-ho perquè a l'Estat espanyol més que una separació de poders, existeix un repartiment de poders".

Acceptar la il·legalitat

A la contrarèplica, el diputat d'ERC ha reconegut que "hi ha un xoc de legalitats, però la darrera voluntat és la que val" i Rajoy l'ha respòs amb una pregunta: "Estan exemptes els polítics d'aplicar la llei?"

"Encara estic esperant que em respongui si estem o no obligats a complir la llei", ha continuat el candidat a la presidència, que s'ha autorrespost dient que sí, que "tots hem de complir les lleis, inclòs vostè".