El president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, ha assegurat aquest divendres des de Tallinn (Estònia) que el respecte de la llei "és important, però també és important el diàleg". Preguntat per diversos periodistes per la posició de les institucions europees davant la situació a Catalunya a tres dies del referèndum de l'1-O, Tajani ha insistit que "és important dialogar" i ha apuntat que "no només es pot resoldre amb la policia i el respecte de la llei".

En aquest sentit, ha instat els governs espanyol i català a reprendre el diàleg a partir de dilluns. "La constitució espanyola és una llei europea, nosaltres la respectem i Madrid té raó, però dilluns és important que comenci un diàleg Madrid-Barcelona", ha dit. "Catalunya és una regió industrial molt important per a tots", ha justificat. L'italià ha insistit també, però, en el fet que el referèndum "és il·legal". "Esperem que no hi hagi una declaració perquè va en contra la constitució i les lleis de Catalunya", ha dit preguntat per l'escenari d'una declaració unilateral d'independència dimarts si guanya el 'sí'.

Preguntat també per si Europa deixarà de considerar "un afer intern" la situació a Catalunya en el cas d'un 'sí' com a resultat de la votació diumenge, Tajani ha insistit que "és un problema intern d'Espanya". "La llei espanyola està en el marc del dret de la Unió, per això defensem el dret constitucional espanyol", ha dit. A més a més, ha afegit que "no creu" que es pugui deixar un estat "quan no es respecta la llei catalana". En aquest sentit, ha criticat l'aprovació al Parlament de la llei del referèndum, una "decisió" que ha qualificat de "no gaire democràtica".

També ha dit que els catalans són europeus "perquè són ciutadans d'Espanya i tenen passaport espanyol" i ha valorat que no troba que sigui "molt útil" pels catalans independitzar-se d'Espanya. Amb tot, ha admès també que desconeix si la majoria dels catalans estan a favor de la independència i ha reconegut que la situació és "diferent" del referèndum a Escòcia "perquè en aquell cas va ser pactat amb el govern de Londres". Segons ha matisat, els caps d'Estat i de Govern reunits a Tallinn no han parlat sobre Catalunya durant la cimera.