El PP ho ha venut com un debat amb les "personalitats més rellevants de la societat catalana" per parlar sobre el conflicte català. Però el producte final ha estat lleugerament diferent. Un dels convidats era el fundador de TabàrniaJaume Vives, que directament els ha dit que farien més bé afiliant-se al partit d'extrema dreta Vox.

Jaume Vives, que ha jugat el paper d’enfant terrible, ha vingut enfadat per l’actuació del PP els últims anys. “Em fa la sensació que molta gent pensa que al PP se li ha covat l’arròs”, ha dit, després de fer una enquesta a Twitter. “El que m’han demanat és que us afilieu a Vox, i els qui no ho feu que agafeu bons companys de viatge”.

Als populars els ha retret que “el 155 va arribar tard i malament” perquè hauria d’haver intervingut també el sistema educatiu català i els mitjans públics, dels quals ha dit que, segons un estudi fet a casa seva, els seus periodistes són majoritàriament independentistes. També ha criticat els “pactes amb el nacionalisme” que el PP ha fet durant la seva història. Sense venir al cas, ha dit que als “no nacionalistes” i als “catòlics” se’ls ha donat una “puntada de peu”.

Vives ha avisat que “l’enemic no és la gent del llacet”, sinó “els cabrons que han portat aquesta gent a enfrontar-los”, uns “desgraciats que per tenir el cul calent han portat la gent fins a la frustració”.

El problema és de Pujol

En el debat també hi ha intervingut el recentment destituït fundador de Societat Civil Catalana, José Rosiñol. Rosiñol ha afirmat que el problema ve dels temps de la presidència de Jordi Pujol, que va fer un “programa d’enginyeria social a través del control dels mitjans de comunicació i de la societat civil econòmica, cultural i política”.

“Un problema de 30 anys no se soluciona en sis mesos”, ha avisat l’expresident de SCC, que ha defensat que cal “desmuntar l’entramat nacionalista”. Ha assenyalat que el front més important és l’internacional, perquè “l’única sortida de l’independentisme és convèncer l’opinió pública d'altres països perquè canviï d’opinió”.

“Buscar els vots del nacionalisme perifèric”

Finalment ha pres la paraula la catedràtica de Dret Constitucional Teresa Freixes, també presidenta de la desconeguda associació Concòrdia Cívica. Freixes ha dit que “es difícil que els cops a la democràcia es donin com al segle XIX”, però que l’independentisme n'ha donat un amb un “mètode totalitari que trenca les llibertats i els procediments democràtics”.

La catedràtica també ha optat pel revisionisme històric de l’unionisme. “Tinc la sensació que els partits no s’han cregut l’Estat”, ha lamentat. “Quan no hi havia prou majoria per a una investidura o uns pressupostos, en lloc de recórrer a un nucli dur de principis fonamentals, s’han anat a buscar els vots del nacionalisme perifèric”, ha criticat.

Més enllà d’intervenir els mitjans de comunicació i l’educació catalana, el debat que no ha estat tal— no ha aportat cap solució al conflicte català.