L'Audiència de Madrid ha suspès l'entrada a la presó de cinc condemnats per l'assalt el 2013 al Centre Cultural Blanquerna a Madrid quan se celebrava un acte per la Diada de Catalunya, mentre el Tribunal Constitucional (TC) decideix si suspèn les seves penes fins que resolgui el seu recurs d'empara.

Segons informa la defensa de dos dels catorze condemnats, exercida per l'advocat Miguel Durán, l'Audiència ha deixat sense efecte en una providència de divendres passat la data d'entrada a la presó de cinc d'ells, que estava prevista per ahir, en espera del pronunciament del TC, que recentment va admetre a tràmit els recursos d'empara de dotze encausats. Ho ha fet en vista que el Constitucional estudia suspendre les penes dels recurrents, alguns d'ells a la presó.

Abans de prendre una decisió, el TC ha acordat consultar el fiscal i els perjudicats sobre si els reus han de seguir a la presó o si ha de ser suspesa l'execució de la pena mentre es resolen els recursos, tal com han demanat els condemnats.

En la providència, informa la defensa, la secció 30 de l'Audiència madrilenya emplaça també als penats que no van interposar recurs d'empara i a les acusacions perquè compareguin davant el Constitucional en el termini de deu dies i li remetin les actuacions.

El Tribunal Suprem (TS) va elevar el mes de gener passat les penes imposades per l'Audiència de Madrid als assaltants del centre cultural Blanquerna durant la celebració de la Diada del 2013 i va imposar condemnes pròximes als quatre anys, en haver aplicat l'agreujant de motius de discriminació ideològica.

Ara el TC ha considerat que els seus recursos presenten transcendència constitucional i mereixen ser estudiats, encara que l'admissió a tràmit no implica que la resolució final hagi de ser favorable.