El Tribunal Suprem ha assenyalat per al proper 27 de febrer l'inici del judici a l'exconseller de Presidència i actual diputat del Congrés Francesc Homs per delictes de prevaricació i desobediència, en relació amb la consulta del 9-N del 2014. En una interlocutòria, la Sala II amplia de cinc a set magistrats la composició del tribunal que jutjarà Homs, i es pronuncia sobre les proves plantejades tant per la Fiscalia com per la defensa. El tribunal accepta totes les proves sol·licitades per la Fiscalia, algunes de les quals també havia demanat l'acusat, com la pericial dels guàrdies civils que van realitzar l'informe tècnic sobre l'anàlisi dels programes informàtics utilitzats en la jornada del 9-N.

Mariano Rajoy no serà citat

Quant a les propostes testificals d'Homs, no s'accepta la citació com a testimonis del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, el president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, l'exfiscal general Eduardo Torres-Dulce, i el ministre de Justícia, Rafael Catalá Polo, per falta "d'enllaç amb l'objecte del procés".

La interlocutòria explica que no forma part d'aquest procés la valoració política dels fets assumida pels membres del govern espanyol el testimoni del qual es reivindica, i que tampoc no existeix cap raó per cridar a judici el president del TC o el fiscal general de l'Estat en el seu moment, ja que són els documents que obren en la causa i no el testimoni personal dels qui dirigeixen aquestes dues institucions els que reflecteixen les decisions adoptades en els seus respectius àmbits funcionals.

Artur Mas declararà com a testimoni

Quant al testimoni sol·licitat de l'expresident Artur Mas, el tribunal assenyala que, malgrat trobar-se actualment acusat en una causa derivada dels mateixos fets, haurà de comparèixer com a testimoni i no com a coimputat. Tanmateix, quedarà exempt del deure de prestar jurament i serà advertit del seu dret a no contestar a aquelles preguntes que puguin resultar perjudicials per a la seva defensa. Respecte a les declaracions sol·licitades de Carles Viver i Pi Sunyer i Albert Lamarca i Marqués, el tribunal accepta la seva compareixença en el judici però no com a pèrits sinó com a testimonis.

Pel que fa a la prova documental demanada per l'acusat, no s'accepta incorporar la resolució de la Junta de Fiscals de la Fiscalia Superior de Catalunya, de 18 de novembre del 2014, que va discutir aquest assumpte; el tribunal recorda que aquest document té caràcter d'ofici i no de resolució i forma part dels treballs preparatoris que van il·lustrar la decisió del màxim responsable de la Fiscalia General de l'Estat, que ostenta la direcció del ministeri fiscal, en virtut del seu Estatut Orgànic. A més, la Sala considera que el rebuig d'aquesta prova no genera indefensió, ja que de fet el document obra ja en la causa perquè ha estat incorporat per la defensa a més d'haver estat objecte d'àmplia difusió en els mitjans de comunicació.

El tribunal estarà format per Manuel Marchena (president i ponent) i sis magistrats: José Ramón Soriano, Francisco Monterde, Juan Ramón Berdugo, Ana Ferrer, Andrés Martínez Arrieta i Miguel Colmenero. En una providència notificada també avui, la Sala II assenyala per al 27 d'aquest mes l'inici del judici, que es prolongarà en principi uns altres dos dies: el 28 de febrer i l'1 de març.