El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha citat a declarar el proper divendres 1 de desembre a partir de les 9.30h del matí als vuit consellers empresonats, l'expresident d'ANC, Jordi Sànchez, i el líder d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Fonts judicials havien apuntat en les darreres hores que la idea del jutge és que abans que es doni el tret de sortida a la campanya electoral pel 21-D ja hi hagi una decisió presa. La campanya es posarà en marxa la nit de dilluns a dimarts de la setmana vinent, és a dir, a les 0 hores del dia 5.

Els membres de Govern i els Jordis han demanat al Suprem que revisi les mesures cautelars que els va aplicar la jutgessa de l'Audiència després que l'alt tribunal va assumir aquest cas. L'Audiència va declarar la presó incondicional per a tots ells, mentre que el Suprem va decidir deixar lliures els membres de la Mesa i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que sí va passar una nit a la presó després de fer efectiva la fiança.

La decisió de Llarena

Llarena va assumir divendres passat la causa contra el Govern i els Jordis que, fins ara, s'instruïa a l'Audiència Nacional. En canvi, Lamela continuarà investigant l'exmajor dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i a la intendent Teresa Laplana. El Suprem ja s'havia fet càrrec de la causa oberta contra Forcadell i els membres de la Mesa, que va deixar en llibertat sota fiança després de prendre'ls declaració el passat 9 de novembre.

El divendres passat, Llarena anunciava que unificava la causa oberta al Suprem contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres sobiranistes de la Mesa amb la que, fins al moment, s'estava instruint a l'Audiència Nacional contra el Govern i els líders de les entitats sobiranistes.