El camí cap al 26-J va assentant posicions. La nova coalició d'esquerres, Unidos Podemos, comença a deixar enrere el PSOE i triomfaria a les urnes amb tres punts més que els de Pedro Sánchez. Mentrestant, l'immobilisme de Mariano Rajoy podria ser un bon aliat per al president en funcions, que ajudaria el PP a continuar pujant esgraons en la cursa electoral i es consolidaria com a primera força amb més vots que el 20-D, concretament 1,2 punts més.

Així s'extreu de la nova enquesta d'El País, que confirma el sorpasso de la formació que uneix els de Pablo Iglesias amb els d'Alberto Garzón als socialistes. La nova coalició d'esquerres aconseguiria un 23,2% que, malgrat ser un punt i dues dècimes menys que la suma de les dues formacions el 20-D, el fet d'anar plegats els donaria més escons que en les últimes eleccions.

Ara bé. També podria ser que, segons el repartiment territorial dels vots, Unidos Podemos assolís més vots que el PSOE, però aconseguís menys escons que ells perquè els seus votants es troben en zones molt concretes com Catalunya.

 

La participació cau en picat

La frustració i cansament de la ciutadania per haver de repetir noves eleccions podria anar de la mà d'una caiguda important en la participació el proper 26-J. Segons l'enquesta, passaria del 73,03% del 20-D a un 68% en aquests nous comicis.

Això afavoriria Rajoy perquè els votants del PP són més fidels que la resta i, a més, estan encantats amb el discurs de triar entre la "moderació o l'extremisme d'esquerres", que aparta la coalició d'esquerres d'un escenari bipartidista, el favorit dels populars.

Menys sort tindrà Sánchez, que perdria un 1,8% dels vots i encaixaria els pitjors resultats de la seva història, després que el 20-D ja batés un record en aquest sentit. I no només això. Haurà de veure com aquells amb qui no van aconseguir arribar a un acord, els passarien la mà per la cara establint-se com a segona força.

Ciutadans mantindria la seva dinàmica i fins i tot incrementaria en un 1,6% els vots respecte al desembre. Però la situació pot no pintar tan bonica com sembla. El problema que tindrien els d'Albert Rivera seria la baixa participació perquè els seus votants són els que tenen més dubtes sobre si anar, o no, a les urnes el proper 26-J.