La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha advertit aquest dilluns que si dimarts el Parlament declara la independència, es posarà en marxa l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

En una entrevista a la COPE, la número 2 del govern espanyol ha assegurat que el seu executiu “està preparat per a qualsevol circumstància” i que prendrà “totes les mesures necessàries” si el Parlament finalment aprova la DUI, en clara al·lusió al 155. En aquest sentit, Santamaría ha volgut deixar clar que la suposada declaració d’independència “no tindrà efectes".

La dirigent popular també ha explicat que l'executiu de Mariano Rajoy podria aplicar l’article en solitari ja que "al govern espanyol li correspon prendre la decisió", si bé preferiria decidir-ho "en companyia" d'altres partits com el PSOE o Ciutadans. Dirigint-se a aquestes formacions, Santamaría ha afirmat que “es pot fer oposició, però primer s’ha de fer Espanya”.

Respecte del 155, la vicepresidenta espanyola ha reconegut que és un article que “s’ha estudiat molt poc”, i que tots els passos que es facin han de ser “efectius”, “eficaços” i que “provoquin el menor dany possible”. "Nosaltres intentarem causar el menor mal possible, però si es declara unilateralment la independència hi haurà mesures per restaurar la llei i la democràcia, perquè això va de democràcia i allà (referint-se a Catalunya) hi ha molta gent que ha deixat de respectar qui no pensa igual", ha assegurat.

“Puigdemont està penjat de l’abisme”

Durant tota l’entrevista, Santamaría ha estat especialment dura amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a qui ha titllat diverses vegades de “fanàtic”, i de què ha assegurat que “està penjat de l’abisme”.

En aquest sentit, la número 2 del govern estatal ha insinuat que la massiva manifestació unionista d’aquest diumenge ha estat una lliçó per a l’independentisme, que “durant molt de temps ha volgut ser la veu única”.  “Puigdemont i la seva rècula han considerat que el que deien era la veu de Catalunya, i s’ha vist que no”, ha assegurat.

Santamaría també ha carregat contra els dirigents independentistes perquè han promès la “panacea”, el “luxe” d’una Catalunya independent, i ara “les empreses estan marxant”. Dirigint-se directament al govern català, la dirigent popular ha sentenciat “que no es llencin al precipici, perquè arrossegaran la gent amb ells”.