La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, s'ha posat en contacte amb PSOE i Ciutadans per informar-los sobre la mesura adoptada aquest divendres per condicionar el pagament a Catalunya de les partides del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) al fet que la Generalitat demostri setmanalment que no destina fons a la preparació del referèndum independentista.

En el cas del PSOE, Soraya ha comunicat la decisió al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i al secretari de Política Federal, Patxi López. Després de conèixer l'acord del Govern espanyol, Iceta ha conversat amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

La direcció federal del PSOE considera que aquest acord "no és la solució", i ha recordat a l'Executiu de Mariano Rajoy que és la política el que ha de posar damunt de la taula.

La vicepresidenta també s'ha posat en contacte telefònic amb el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas. El partit liderat per Albert Rivera ha mostrat el seu suport a la mesura per evitar que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, posi "en risc" els serveis bàsics.

"Veiem bé que el Govern espanyol s'asseguri que els diners que ha d'anar destinant a pagar a les farmàcies o a altres proveïdors no s'utilitzin per al pla separatista", han declarat a Europa Press fonts de la direcció.

Cs ha argumentat que el Govern espanyol "ha de pensar en tots els catalans" i que Puigdemont "no ha de posar en risc els serveis bàsics". Des de la formació presidida per Albert Rivera sostenen que els polítics independentistes han de ser els que "paguin individualment les conseqüències dels seus actes". "Que no les paguem tots els catalans", han subratllat des de la formació.