L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es reunirà en els propers mesos amb la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que visitarà l'Ajuntament atenent la carta que l'alcaldessa va enviar a tots els membres del nou executiu de Mariano Rajoy. Ho han anunciat Colau i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, aquest dimecres que també han avançat que les dues administracions mantindran reunions, que podrien ser mensuals, en un "diàleg periòdic".

L'alcaldessa i el delegat s'han reunit avui per primera vegada a l'Ajuntament per reprendre les relacions entre el consistori i el govern espanyol, i tots dos han confirmat la voluntat de trobar acords que "millorin la vida" dels barcelonins.

Tots dos han acordat mantenir un "espai de diàleg periòdic" per fer seguiment dels temes que es desenvolupin en les pròximes reunions, un espai que podria ser de caràcter mensual. Millo ha destacat que aquest "mecanisme permanent" de diàleg ha de permetre "impulsar el potencial que té la marca Barcelona com a millor ambaixadora de la marca Espanya".

Colau i Millo durant la reunió d'avui / ACN

La reunió s'ha centrat en temes de transport i infraestructures, i Colau ha demanat al govern central que es reactivin les obres de la Sagrera i que es recuperi la inversió en les tarifes de transport públic.

L'alcaldessa ha assegurat que aplicar en els primers mesos del 2017 aquestes dues demandes "tan concretes i immediates" seria la manera de "demostrar" la "voluntat de diàleg" del govern espanyol. L'alcaldessa ha destacat que "tot està preparat" per reactivar les obres a les estacions de la Sagrera, i que fer-ho és només una "qüestió de voluntat".

El delegat del govern ha destacat que les dues institucions acordaran "un calendari realista" per al desenvolupament de les obres, atès que és "una infraestructura necessària, però amb uns costos molt elevats".

Millo no ha incidit en la qüestió del finançament del transport públic, encara que ha assegurat que les dues institucions comparteixen la importància de tractar el tema, i que totes les institucions que participen en el finançament "fan un esforç".

Colau també es reunirà amb els ministres

L'alcaldessa ha explicat que, a més de reunir-se amb la vicepresidenta Sáenz de Santamaría, també ha demanat reunions amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per tractar el finançament del transport públic i amb el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, per parlar de la Sagrera, dues reunions a les quals ha convidat a assistir Millo.

Colau també ha destacat la necessitat que les dues administracions treballin conjuntament per abordar el problema de la bombolla dels preus del lloguer a Barcelona, "un dels factors d'expulsió de població", que afecta "les persones vulnerables", les "classes mitjanes" i "els joves".

Un altre tema que s'ha abordat breument a la reunió és la situació del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE), un centre que l'Ajuntament vol tancar i que Millo ha considerat que desenvolupa una "tasca necessària", a més de recordar que està subjecte a legislació estatal.

Encara que Millo i Colau no han abordat temes relacionats amb la seguretat en aquestes setmanes de Nadal arran de l'atemptat en una fira de Nadal a Berlín, tots dos han destacat la col·laboració permanent entre els cossos de seguretat municipals i estatals.

Reactivar relacions

Enric Millo ha valorat positivament la reunió i ha assegurat que la seva voluntat és la de "garantir una bona relació institucional més enllà de les diferències ideològiques", perquè els ciutadans percebin els "bons resultats". El delegat del govern ha descrit Barcelona com "una gran capital econòmica i cultural d'Espanya i del sud d'Europa", i ha reivindicat que no entén "Barcelona sense Espanya ni Espanya sense Barcelona".

Colau ha agraït la "predisposició" de Millo a tenir un tracte regular per "reactivar unes relacions que havien estat molt parades", i ha destacat "el plantejament molt franc" per les dues parts que, segons l'alcaldessa, ha caracteritzat la reunió.