Societat Civil Catalana ha exigit a la Generalitat que doni explicacions sobre què ha passat "realment" amb la licitació d'urnes, i ha exigit que abandoni la via del referèndum, ja que "no és la solució, sinó el problema".

El Govern ha declarat desert el concurs per a la compra d'urnes, en no homologar les dues empreses que havien superat els passos de licitació, de manera que ara activarà un pla alternatiu per encarregar les urnes del referèndum anunciat per a l'1-O.

En declaracions abans del debat "La salut ens uneix?", organitzat per l'entitat amb representants de diferents partits polítics, el vicepresident de Societat Civil, Álex Ramos, ha admès la "sorpresa" per l'anunci del concurs desert, encara que "en realitat la sorpresa no existeix a Catalunya perquè és un dia sí i un altre no en el processisme crònic, on qualsevol cosa pot passar".

"Que aquesta licitació d'urnes quedi finalment deserta veiem que era una de les opcions possibles i ens agradaria saber què ha ocorregut aquí realment", ha exigit Ramos a la Generalitat. En tot cas, ha suggerit que un dels motius pot ser que "la pressió de l'Estat pot haver dissuadit aquestes empreses, perquè un, per guanyar un concurs d'aquest tipus, no es complicarà la vida o la de la seva empresa, poden anar per aquí els trets".

Segons el seu parer, el referèndum "no és la solució, és el problema", ja que és "sí o no, blanc o negre", mentre que hi ha "solucions democràtiques molt més interessants, com dialogar, negociar i pactar una sortida i al final ja es ratificarà aquesta sortida o acord". "Com hem vist en el Brexit o a Escòcia, que ara torna, el referèndum no és bona solució, és il·legal i no es pot celebrar, independentment de les urnes de les empreses", ha dit Ramos.

Acte amb PPC, PSC i Cs

El vicepresident de SCC ha fet aquestes declaracions abans de l'acte sobre sanitat a Barcelona "La salut ens uneix?", en el qual han participat Santi Rodríguez (PPC), Assumpta Escarp (PSC), Jorge Soler (Cs) i l'exconseller basc de Sanitat José Manuel Freire.

Ramos, moderador del debat, ha explicat que la intenció era fer un debat "obert" en el qual participessin també representants de forces independentistes i sobiranistes. Per això, segons ell, es va invitar el conseller de Salut, Toni Comín, i els exconsellers Xavier Trias, Marina Geli i Boi Ruiz, així com el líder de Podem Catalunya i diputat de SíQueEsPot Albano Dante Fachin o la diputada de JxSí Alba Vergés, que segons SCC van refusar assistir o no van respondre, mentre que Josep Martí Valls (Catalunya En Comú) va excusar finalment la seva anunciada participació.

Ramos ha relatat que l'objectiu de l'acte és intentar demostrar per què "la salut uneix clarament tots els espanyols i que els catalans poden beneficiar-se del sistema nacional de salut".

Com a exemple, ha apuntat que Catalunya és "de les més beneficiades" en recerca i desenvolupament en rebre "més del 50% dels recursos, tenint en compte que els obté des de la Generalitat, l'Estat i de la UE, per ser Espanya un estat membre"; com també que és la primera comunitat en trasplantaments, però de les últimes en donació d'òrgans els últims anys.

I Ramos ha destacat la candidatura de Barcelona a ser seu de l'Agència Europea del Medicament com un dels exemples d'una "imatge molt potent de col·laboració i cooperació" entre Govern, Generalitat i Ajuntament que "redunda en benefici de tots".