Societat Civil Catalana (SCC) celebrarà el 6 de desembre un acte a Badalona en defensa de la Constitució i de l'estat de dret, després que l'Ajuntament d'aquesta ciutat fos un dels que va obrir les portes el 12 d'octubre passat malgrat ser festiu.

Ho ha explicat en una entrevista d'Europa Press el nou president de l'entitat, Mariano Gomà, que ha assegurat que li va semblar "fatal" que alguns ajuntaments obrissin el Dia de la Hispanitat i que ara es plantegi fer-ho de nou el Dia de la Constitució.

"Volem que la ciutadania de Badalona vegi que la Constitució és el nostre marc legal, la que crea les institucions jurídiques, que la justícia és la base de la llibertat. I que això no es pot trencar davant de la porta de l'Ajuntament", ha argumentat. Gomà recorda així l'escena del regidor de la CUP de Badalona José Téllez, que va trencar davant de les portes de l'Ajuntament la interlocutòria judicial que advertia que el consistori no podia obrir un 12-O.

Via judicial

Gomà dóna suport que els regidors que van desobeir hagin de respondre davant de la justícia: "En qualsevol país d'Europa estarien tots a la presó immediatament. I als Estats Units anirien amb grillons. En quin país del món es pot entendre que es digui: «Jo aquesta llei no la compleixo perquè no m'agrada»?".

També creu que els polítics que avalen l'obertura de consistoris estan arrossegant funcionaris cap a una situació delicada: "No tan sols és anar contra la legalitat, sinó que els acompanyin a ser il·legals els funcionaris, que no hi tenen res a veure". Gomà creu que l'actitud dels regidors equival que un ciutadà no volgués pagar Hisenda, una multa per saltar-se un semàfor o renunciés a abonar l'IBI: "He de pagar un ajuntament que obre quan vol, fa el que li dóna la gana i diu que aquesta llei no l'afecta?".

Sobre eventuals inhabilitacions a càrrecs públics, ha dit que la justícia està sent lenta però segura, com el cas de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que "començarà a fer el que vulgui però que l'asseuran al banc dels acusats".

Acte "festiu"

SCC planteja un acte a Badalona de caràcter festiu, per exposar les seves posicions, en què no aspiren a ser 100, 500 o 2.000, sinó a aconseguir tenir tot el ressò possible i denunciar que "això no pot ser", en al·lusió a les posicions sobiranistes. Encara és aviat, al·lega Gomà, per saber l'emplaçament exacte de l'acte: "Molt possiblement si el volem fer a la plaça de l'Ajuntament ens ho prohibiran, amb la qual cosa haurem de buscar una plaça en la qual no ens ho prohibeixin".

"Els referèndums els carrega el diable"

SCC també preveu un esdeveniment a Brussel·les amb el lema "Cervantes i Catalunya" amb europarlamentaris i acadèmics, en què aspiren que digui unes paraules el president de l'Eurocambra, el socialista Martin Schulz. A més, preparen un acte estrella per al març o abril del 2017 per abordar les implicacions que tenen els referèndums i en què SCC s'endinsarà en el rebuig frontal al que ha anunciat el Govern per al setembre del 2017: "Els referèndums els carrega el diable".

Gomà ha destacat les seves nombroses reunions des que va ser designat president fa tres setmanes, que inclouen Albert Rivera, Inés Arrimadas; Carina Mejías i Begoña Villacís (C's); Miquel Iceta i Àngel Ros (PSC), i Esperanza Aguirre (PP). Ja està mirant també de trobar-se amb Rafael Hernando i Cristina Cifuentes (PP) i amb la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría.