L’Oficina Espanyola de Patents i Marques ha dictat avui una resolució per la qual denega la inscripció de la marca “Societat Civil Catalana” per part de l'associació presidida pel catedràtic de Dret Internacional Privat Rafael Arenas. El recurs havia estat interposat per la Comissió de la Dignitat, el Cercle Català de Negocis, la Fundació Catalunya i l’Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia.

Un nom genèric

Segons l'òrgan públic, la marca no tenia el caràcter distintiu que exigeix l’article 5.1(b) de la Llei de Marques, contravenint així l’exigència que el nom sigui específic. En aquest sentit ha considerat que “Societat Civil Catalana” és un nom genèric que designa el conjunt de les entitats i associacions no oficials de la societat catalana.

 

Un dels altres punts que també han admès des de l’Oficina ha estat que la incorporació de la bandera catalana no és legal si no es disposa d’una autorització preceptiva.

Recurs pendent

L’associació, que en la seva fundació es va erigir com una mena d'Assemblea Nacional Catalana unionista, té ara l’oportunitat d’interposar un recurs de reposició contra aquesta resolució. Si aquesta, finalment, no s'admet, l'associació haurà de canviar el seu nom per un altre.

De mal borràs

Des de la dimissió el passat mes de setembre de Josep Ramon Bosch, per una querella interposada contra la seva persona per insultar i amenaçar des d'un perfil anònim de Facebook, l'organització ha anat perdent rellevància. De fet, aquest any l'entitat ja no va convocar la manifestació pel Dia de la Hispanitat, que sí que havia convocat el 2014 i que es portava organitzant des de feia 3 anys.

 

Les suposades vinculacions amb l'extrema dreta també hi tindrien la seva importància. Denunciades pel fotoperiodista Jordi Borràs, Societat Civil hauria rebut suport i mantingut contactes amb plataformes com Somatemps, la Plataforma per Catalunya, Vox o l'MSR.