Estupefacció dels partits sobiranistes davant l'últim moviment del Govern espanyol per aturar el referèndum. A partir d'ara, segons ha anunciat el portaveu espanyol Iñigo Méndez de Vigo, els diferents departaments del Govern hauran de justificar setmanalment les seves despeses per així poder controlar que Govern no gasti ni euro en el referèndum.

La notícia ha provocat la reacció de diversos polítics i representants de la societat civil sobiranistes, que han criticat durament la postura adoptada per l'administració espanyola. 

Així ho ha fet la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, que ha ironitzat sobre si el govern espanyol està "fent campanya pel sí", després de la decisió d'aquest divendres, i també de la visita de la Guàrdia Civil a la Generalitat i al Parlament, i de l'obertura del procediment per reclamar els 5 milions que va constar el 9-N per part del Tribunal de Comptes.

El portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, ha qualificat el fet de vincular el FLA amb el referèndum com un acte de "sectarisme i deslleial amb tots els catalans sense distinció d'ideologies". 

També la diputada de la CUP Eulàlia Reguant s'ha referit al tema i ha assegurat que és "un exemple de com el deute condiciona les polítiques". "L'Estat aprofundeix la intervenció econòmica", ha conclòs.

"No acceptarem cap xantatge a la democràcia", ha afirmat Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural.

Reacció de CatComú

Com a resposta a la decisió del Govern de Rajoy, membres de CatComú han mostrat el seu rebuig a que s'"ataquin els drets nacionals dels catalans a través del FLA", afirmant que la mesura representa un "atac directe i greu a l'autogovern de Catalunya".

A més, les mateixes fonts han considerat que "cal fer fora el PP i realitzar un referèndum en condicions a Catalunya".

Tanmateix, En Comú Podem ha demanat a Montoro que "doni explicacions" al Congrés per explicar l'avís a Catalunya sobre el FLA.