Edward Snowden, antic treballador de la CIA (Agència Central de la Intel·ligència) i de la NSA (Agència de Seguretat Nacional), ha denunciat públicament a través de Twitter el setge de l'Estat pel referèndum. "La repressió espanyola per un discurs, una política o una assemblea discrepant a Catalunya és una violació dels drets humans", ha assegurat tot adjuntant una columna del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al diari britànic The Guardian.  

The Spanish crackdown on inconvenient speech, politics, and assembly in #Catalonia is a violation of human rights. https://t.co/HL2xsYM1p4

Tot seguit, Snowden també ha volgut deixar clar que "el dret d'autodeterminació no pot ser simplement prohibit. És un dret humà". I no ha dubtat a definir aquest dret com una manera de "decidir lliurement" el sistema de govern. 

Finalment, el consultor que es va fer famós per haver fet públics documents secrets de les agències nord-americanes s'ha referit directament al president de l'executiu espanyol. "Rajoy és lliure d'oposar-se a la independència catalana, amb persuasió només, però no amb violència. L'ús de la força per aturar una votació és opressió", ha conclòs. 

D'aquesta manera, Snowden s'afegeix al líder de Wikileaks, Julian Assange, que en les últimes setmanes ha denunciat la repressió de l'Estat alhora que ha defensat el referèndum i els drets de Catalunya.