La Federació de Professionals de la Seguretat Pública de Catalunya (FEPOL), formada per diversos sindicats dels Mossos d'Esquadra, ha denunciat la "vergonyosa politització" i "extralimitació" de la Guàrdia Civil i Policia Nacional, ja que la Constitució no es preserva "agredint" ciutadans.

La FEPOL, en què està integrat el SAP, el sindicat majoritari dels Mossos d'Esquadra, ha replicat així al comunicat conjunt dels cinc sindicats de la Policia Nacional (SUP, CEP, UFP, SPP i ASP), que han anunciat accions legals contra el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, per la seva "escandalosa" actuació i "vergonyosa lleugeresa" per impedir la celebració del referèndum, suspès pel Tribunal Constitucional.

En un comunicat, la FEPOL veu "injustes" les acusacions dels cinc sindicats policials ja que entén que en la jornada de l'1-O es va escriure un "llastimós episodi" en què es va posar en risc la cohesió social a Catalunya "per la instrumentalització descarada de les cúpules policials dels cossos i forces de seguretat de l'Estat, per part del Govern de Mariano Rajoy i del PP".

"Considerem vergonyosa la politització, instrumentalització i la clara extralimitació en les seves funcions de la cúpula de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional", denuncia la FEPOL, que creu que ahir es va generar "de forma innecessària" una actuació d'ordre públic "sobre població civil desarmada que pretenia dur a terme un acte d'expressió i normalització jurídicament atípic, no constitutiu de cap delicte".

La Fepol, integrada pel SAP, el SEIME (sindicat de càrrecs intermedis), AFITCME (tècnics dels Mossos), SAP-PL (policies locals) i SICME (comandaments), lamenta també que als Mossos d'Esquadra no se li van donar ahir "ni tan sols cinc minuts" per poder complir amb l'ordre judicial d'impedir el referèndum.

En aquest sentit, sosté que a localitats com Sant Julià de Ramis (Gironès), on tenia previst votar el president català, Carles Puigdemont, la Guàrdia Civil va actuar abans que els Mossos li reclamessin ajuda.

A més, denuncia que les ordres rebudes per part dels agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van ser d'actuar "sense respectar" els principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat, malgrat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va ordenar que les mesures adoptades no afectessin "la normal convivència ciutadana".

"La policia està sempre al costat de la llei. Però tractar la ciutadania catalana, en tot el seu conjunt, com una massa de delinqüents i actuar sobre la mateixa amb aquesta violència desproporcionada també pot ser considerat delictiu o, com a mínim, mostra la mesura de l'escassa qualitat democràtica del Govern", destaca la FEPOL.

Precisament, la Generalitat va interposar ahir una denúncia contra els agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional que l'1-O van participar en accions "violentes i desproporcionades" a Catalunya per entendre que han pogut cometre delictes com els de lesions, coaccions i amenaces o altres de desordres públics.

Paral·lelament, set jutjats de Catalunya han obert diligències per investigar l'actuació dels Mossos d'Esquadra per no haver impedit ahir la votació del referèndum d'independència, com ordenava el TSJC.