El sindicat Ustec-Stes, el principal del col·lectiu de mestres, ha manifestat el seu "suport absolut" al referèndum de l'1 d'octubre i assegura que la presència d'urnes i paperetes als llocs habituals com les escoles  "no és només una necessitat cívica sinó també una lliçó democràtica per als alumnes". El portaveu d'Ustec-Stes a Girona, Xavier Diez, subratlla que els professors sempre ensenyen als estudiants que, davant qualsevol conflicte, el primer que cal fer és negociar. "Però si s'ha de resoldre d'una manera més extrema, allò que cal és anar a votar i aplicar la democràcia", ha dit, fent un símil entre les divergències que hi poden haver a les aules i el procés sobiranista. "Per tant, allò que cal és que el proper 1-O hi hagi urnes i que la gent pugui anar a votar", ha dit.

Aprofitant la roda de premsa d'inici de curs, el sindicat Ustec-Stes ha volgut alçar la seva veu en suport al referèndum del proper 1-O. "Considerem que estem en un moment polític transcendent, i des dels nostres orígens, sempre hem estat coherents respecte l'assumpció del dret a decidir", asseguren.

"Els ciutadans del nostre país hem estat convocats a un referèndum per decidir el destí col·lectiu", diu Ustec-Stes en un comunicat. "Exigim que es pugui votar als llocs habituals, també als centres educatius", indica el text. I hi afegeix: "Considerem que la presència d'urnes a escoles i instituts és un acte educatiu que mostra a les noves generacions i als claustres la necessitat de resoldre els conflictes democràticament".