La comissió d'investigació de l'Operació Catalunya al Parlament ha patit set noves absències de persones que estaven citades per comparèixer i no hi han acudit, entre els quals es troba el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, i l'exsecretari d'Estat de Seguretat del Ministeri d'Interior, Francisco Martínez.

Tampoc no hi han acudit l'excomissari de la Policia Nacional, Jaime Barrado; l'excomissari de la Brigada d'Informació de la Policia Nacional a Catalunya, Pedro Esteban; el policia nacional en excedència Antonio Giménez; l'exagregat d'Interior en l'ambaixada d'Espanya a Andorra Bonifacio Díaz; l'agregat d'Interior en l'ambaixada d'Espanya a Andorra, Celestino Barroso, i l'exsecretària general del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Beatriz Méndez de Vigo.

Absències reiterades

Tots ells estaven citats el matí d'aquest dimecres, per segona vegada, per comparèixer davant dels diputats després de no haver-s'hi presentat la primera vegada que van ser cridats. No obstant, cap d'ells no ha fet acte de presència, amb la qual cosa la presidenta de la comissió, Alba Vergés, ha suspès la sessió.

De fet, el que ha passat avui no és un cas excepcional. Molts dels citats a declarar al llarg de les últimes setmanes han declinat participar en aquesta comissió --alguns d'anomenats com experts i d'altres com testimonis--, entre ells, el president del Govern, Mariano Rajoy; la vicepresidenta de l'Executiu Central, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido.

Com han fet amb els altres citats que no han acudit a la segona convocatòria, la comissió ha acordat comunicar a la Mesa del Parlament la seva absència perquè l'enviï a la Fiscalia i estudiï les possibles responsabilitats penals que puguin haver incorregut en no acudir-hi de manera reiterada.