La Comissió Constitucional del Senat ha rebutjat amb 15 vots en contra, per 11 a favor, una moció presentada pel PNB per resignificar el Valle de los Caídos i convertir-lo en un centre d'interpretació de la Guerra Civil i la repressió, una proposta a què el grup popular ha presentat una esmena que finalment ha estat rebutjada pel PNB en entendre que els populars "no comparteixen l'esperit de la Llei de Memòria Històrica".

L'esmena presentada per la portaveu del PP, Clara Isabel San Damián, cridava a promoure "el consens de tots i les sensibilitats de tots" per tal que el Valle de los Caídos es converteixi en un símbol de "respecte i homenatge"; una esmena que ha suscitat un debat sobre quin tipus de consens s'ha de buscar en aquest tema.

Així, el senador del PNB Jokin Bildarratz ha acusat el PP de seguir amb un discurs aparentment dialogant però que continua sense concretar ni donar terminis per posar en marxa mesures específiques.

En la mateixa línia, el representant del PSOE Antonio Julián Rodríguez Esquerdo ha assenyalat que "va sent hora" que el Valle de los Caídos "deixi de ser un símbol de repressió del nacional-catolicisme" per ser un homenatge a totes les víctimes.

Per la seva part, la representant d'Unidos Podemos Miren Gorrotxategi ha afirmat que la recerca de consensos del govern espanyol serveix per obligar a "concitar un consens amb aquells que exalten el franquisme". "No es pot tenir en compte la seva opinió, no pot valer per a aquest assumpte", ha conclòs.