El Senat pot activar en qualsevol moment la tramitació de l'article 155 de la Constitució, que permetria suspendre l’autogovern català, però recorda que la iniciativa ha de partir del Govern espanyol, que és a qui li correspon proposar les mesures que vol adoptar.

El vicepresident del Senat, Pedro Sanz, ha explicat avui que com que es tracta d'una potestat de l'Executiu, la Cambra Alta "no té cap previsió" al respecte, almenys fins que no rebi una comunicació per part del Govern sobre la seva pretensió de posar en marxa els mecanismes previstos a l'article 155.

Així, a l'espera del que aquesta tarda digui al Parlament el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, si l'Executiu optés per aplicar aquest precepte constitucional hi ha uns passos reglamentaris ineludibles que hauran de complir-se i que estan recollits a l'article 189 del Reglament del Senat.

Sense precisar temps

No ha volgut pronunciar-se Sanz sobre el temps que podria portar culminar aquest procés, que exigeix la participació de la Comissió General de Comunitats Autònomes i del ple del Senat, al qual en última instància li correspon aprovar les mesures sol·licitades per majoria absoluta del ple.

Només ha comentat que, d'acord amb el Reglament de la Cambra, el procediment "es pot allargar més o menys" i se li pot donar "major o menor velocitat".

Mentre des d'àmbits institucionals s'ha apuntat que n'hi hauria prou amb uns cinc dies per concloure les mesures de suspensió de funcions de l'autonomia afectada, altres fonts del Senat han aventurat que, si les circumstàncies ho requerissin, aquest termini podria fins i tot escurçar-se encara més.

Prèvia petició del Govern espanyol

El que és clar, segons ha explicat Pedro Sanz, és que l'assumpte només arribarà al Senat si el Govern espanyol així ho acorda, i després de requerir, tal com estableix l'article 155 de la Constitució, al president autonòmic —en aquest cas Carles Puigdemont— a complir amb les obligacions constitucionals.

En el seu escrit al Senat l'Executiu haurà de ressenyar les mesures que proposa, això és, "el contingut i abast de les mesures proposades, així com la justificació d'haver realitzat el corresponent requeriment al president de la Comunitat Autònoma i la del seu incompliment per part d'aquesta", sempre segons l'article 189 del Reglament.

Serà aleshores quan la Mesa, presidida per Pío García-Escudero i en la qual el PP té majoria absoluta, haurà de qualificar la iniciativa per remetre-la a la Comissió General de Comunitats Autònomes.

Aquest òrgan, que segons fonts parlamentàries podrà ser convocat en 24 hores, requerirà de nou al president autonòmic perquè presenti al·legacions, i fins i tot podrà donar-li audiència, a ell mateix o a qui designi.

Serà la Comissió General qui faci després una "proposta raonada sobre si és procedent o no l'aprovació sol·licitada pel Govern" que podria ser esmenada, perquè el Reglament diu que s'elevarà al ple "amb els condicionaments o modificacions que, en el seu cas, siguin pertinents en relació amb les mesures projectades".

Majoria absoluta del PP

Correspondrà finalment al ple prendre la decisió última sobre l'aplicació del 155, que necesitarà el "vot favorable de la majoria absoluta de senadors", cosa que el Govern té garantit, ja que el PP té majoria absoluta a la Cambra Alta.

Davant tot aquest procediment, el vicepresident del Senat ha reiterat que per ara la institució només pot "esperar esdeveniments" i que prendrà "les decisions oportunes" quan arribi, si és el cas, la comunicació de l'Executiu.