Ciutadans, PSC i el PP català han reiterat aquest dijous la demanda del compliment de la legalitat i "la seguretat jurídica dels funcionaris" cara a la celebració del referèndum l'1 d'octubre. 

Ho han fet a través d'una moció presentada per Ciutadans que reclamava la "defensa de l'Estat de dret", la garantia de la "seguretat jurídica dels treballadors públics", i la prohibició de crear "cap registre de funcionaris dependents d'altres administracions". Aquests punts han comptat amb el suport de Cs, PSC i el PP català, però han quedat rebutjats amb els vots en contra de Junts pel Sí i la CUP i l'abstenció de Catalunya Sí Que es Pot.

L'encarregat de presentar la moció ha estat el portaveu de la formació taronja, Carlos Carrizosa, que ha justificat la necessitat de la moció davant un Govern que "no respecta les lleis". 

La diputada del PSC Alícia Romero ha avalat els punts presentats per Ciutadans i ha assegurat que el seu partit no vol que "ningú estigui pressionat per no complir el seu deure com a funcionari", en referència al paper que tindran els treballadors públics en la celebració del referèndum. 

"El referèndum és una provocació"

Especialment dura ha estat la diputada popular María José García, que ha recordat que una llei anul·lada pel Tribunal Constitucional no està vigent. "És previsible que la llei de transitorietat jurídica quedi anul·lada amb la mateixa rapidesa amb la què s'aprovi", ha advertit la diputada. 

Així mateix, ha assegurat que el referèndum serà il·legal i per tant, "és una provocació i un atac a la democràcia". I ha preguntat: "Si el procés és legal i democràtic, perquè es deixen els funcionaris al marge?".

Tranquil·litat a Junts pel Sí

Davant la preocupació manifestada per Ciutadans sobre el paper dels funcionaris públics, el diputat de Junts pel Sí Sergi Sabrià els ha demanat que no pateixin ja que "el Govern i els treballadors públics actuaran sotmesos a la legalitat vigent" .

Des de Catalunya Sí Que es Pot, Marc Vidal ha criticat "els punts tramposos" de la moció de Ciutadans i ha justificat l'abstenció del seu grup al·legant que "passen d'aquest debat".

Per la seva banda, la diputada anticapitalista Mireia Vehí s'ha dirigit a la formació taronja i els ha assegurat que "els treballadors públics no són el seu exèrcit contra el procés independentista".