Arran de les eleccions espanyoles, Societat Civil Catalana ha fet diversos moviments per guanyar visibilitat. La plataforma, liderada per Joaquim Coll, sempre ha estat molt qüestionada pels seus vincles amb l’extrema dreta. Malgrat tot, es presenta com una entitat moderada que defensa els avantatges de la unitat territorial.

Una definició, però, que no compta amb molts adeptes a Catalunya. El cert és que el pes de SCC en l’univers polític català és insignificant. En aquest punt, és especialment rellevant que hagi obert contactes a Madrid. 

Assumint que a Catalunya ha tocat sostre, des del punt de vista estratègic, guanyar quota mediàtica i establir bones relacions amb els partits que s’oposen frontalment a la independència al tauler polític espanyol, és l’única alternativa per aconseguir ser un interlocutor rellevant.    

    

Buscant el mercat espanyol

Segurament per això, després de les eleccions espanyoles, la polèmica plataforma unionista es va entrevistar amb el grup parlamentari de Ciutadans al Congrés. Més discreta, o això pretenia el PSC, va ser la trobada amb el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, al seu despatx del carrer Nicaragua, de Barcelona.

SCC aposta per un govern dels socialistes amb C’s i veu amb bons ulls l’acord de 200 punts rubricat per ambdues formacions perquè “blinda la unitat territorial d’Espanya”. En qualsevol cas, la millor opció per a SCC és introduir-se en l’arena política espanyola de la mà d’Albert Rivera; és un win-win tant per a SCC –que guanyaria legitimitat–, com per a C’s que podria comptar amb una “entitat civil” que alimentés el relat de l’ofec independentista a Catalunya.  

Toc d’atenció al Govern espanyol

Havent obert la partida al tauler espanyol, la plataforma espanyolista també intenta treure rèdit de la situació política a Catalunya. Aquesta setmana, sense anar més lluny, ha fet públics dos comunicats en què reitera que la moció independentista “és un cop d’Estat” i demana al Govern espanyol que actuï amb contundència.

“La moció obre el camí que el Govern espanyol i el TC requereixin preceptivament a les autoritats i institucions catalanes, el retorn a la normalitat democràtica de Catalunya”, afirmaven minuts després d’aprovar-se la moció de la CUP.

L’entitat manté que aquesta moció “aprofundeix en la situació d’excepcionalitat que viuen els catalans, amb unes institucions autonòmiques que han abandonat la seva obligació de neutralitat i actuen com a administració d’un Estat sobirà que no existeix”.

Nova campanya contra el procés

Coincidint amb aquesta denúncia, SCC també ha engegat aquest mes d’abril una campanya que té com a objectiu “demostrar la fallida del procés”. Es tracta, segons el president de l’entitat, Joaquim Coll, de demostrar “el doble engany a què el Govern sotmet als catalans”.

La campanya consta de quatre conferències on es presentaran les conclusions de diversos informes sectorials sobre els “riscos de la desconnexió”. El primer d’aquests estudis sobre l’energia nuclear, adverteix de la dependència de Catalunya de l’energia elèctrica generada a plantes nuclears. L’informe conclou que, en cas d’independència, el risc d’apagades elèctriques constants seria altíssim.   

Aquesta campanya “per evidenciar les fal·làcies del procés” culminarà el proper 27 d’abril amb la projecció d’un documental sobre “l’estigmatització del dissident a Catalunya”.