Societat Civil Catalana ha omplert avui la plaça Sant Jaume en una concentració sota el lema #prouprocés que ha comptat amb la participació de diputats de Ciutadans i PP. Fonts de la Guàrdia Urbana, citades per Efe, xifren en 3.500 persones el nombre d'assistents.

Al llarg de l'acte s'han escoltat consignes contra el procés i contra la independència, clams de Visca Espanya i Visca Catalunya atiats repetidament des de l'escenari, però també crits contra els mitjans de comunicació públics. La concentració, on s'han vist onejar algunes banderes preconstitucionals, s’ha tancat amb l’himne a l’Alegria, la qual cosa ha provocat protestes d’una part del públic que reclamaven l’himne espanyol i que han acabat tararejant-ne la música.

Taps a les orelles

En nom del PP era present a la plaça Sant Jaume el diputat Enric Millo que, en declaracions als mitjans, ha demanat al president Carles Puigdemont que “es tregui els taps de les orelles” i escolti la gent que li demana que “no volen trencament sinó concòrdia”. A parer seu la d’aquest matí era una concentració simbòlica “molt important”.

 

La diputada Susana Beltran ha representat el grup de Ciutadans i ha denunciat que el “el procés ens roba drets i respecte a la diversitat”.

Artefacte tòxic

“El procés és un artefacte profundament tòxic i corrosiu per a la convivència, un cas paradigmàtic de nacionalisme populista a Europa”, ha assegurat el vicepresident de SCC, Joaquim Coll, que ha protagonitzat el primer dels parlaments.

 

A parer seu, el Govern de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras ha hagut d’admetre que no disposen d’una majoria suficient per culminar el procés, però en canvi estan decidits a continuar endavant tot i que no és legal ni té un mandat democràtic i, a més, roba als ciutadans “temps, diners, democràcia, recursos, drets, llibertats, convivència, oportunitats”. “Ens roba Espanya que també és nostra. Ens roba Catalunya i ens vol prendre Europa”, ha reblat.

Caça de bruixes

Coll ha carregat contra el tractament que fa d’aquesta tema els mitjans de comunicació públics i la “casta d’opinadors” que, segons assegura, “alimenta una caça de bruixes” contra aquells que es mostren en contra del procés.

 

“Que no hi hagi violència física no vol dir que no n’hi hagi de simbòlica i xantatge”, ha assegurat tot insistint que el debat sobre la independència ha provocat divisions en moltes famílies i grups d’amics.

Tot seguit, ha intervingut el president de SCC, Rafael Arenas, que ha proclamat que “el procés ha fracassat i toca passar pàgina”. “El procés no és la solució, és un problema. Les dificultats les hem d’abordar units i units les superarem”, ha proclamat.

Arenas ha alertat que tot i que en alguns despatxos estan tranquils perquè la independència trigarà uns mesos, en realitat els independentistes “estan acumulant forces tot i no tenir el suport dels catalans”. “Estem farts, volem escoles no polititzades, institucions que treballin pel bé comú i mitjans de comunicació de tots i no només dels independentistes", ha reclamat.