El documental “Dissidents. El preu de la discrepància a Catalunya” recull el testimoni d’una vintena de veus no independentistes que alerten dels suposats intents de “demonitzar” i “fer callar” aquells qui discrepen del sobiranisme.

El diputat del PP, Juan Milián, hi denuncia la voluntat de crear “la percepció que l’independentisme és majoria” per intimidar la presumpta majoria social real que no ho és. El relat es remuntaria als primers anys de govern de Jordi Pujol, a qui acusa de crear un model de mitjans de comunicació servilista, amb l’objectiu de servir a un règim totalitari i expulsar els dissidents.

Un model que, segons SCC, encara és vigent perquè “els mitjans de comunicació que no accepten el discurs nacionalista, es queden sense ingressos publicitaris” i, si sobreviuen, “se’ls etiqueta d’anticatalans”.

El film compta amb el testimoni del socialista Joan Ferran, que fa al·lusió a un informe que el Govern va encarregar el 1993, sobre la dicció dels periodistes de la CCRTV. El socialista apunta que aquest era un exemple de la fiscalització de la feina dels periodistes als mitjans de comunicació públics.

Nacho Martín Blanco, politòleg i membre de SCC, afirma que hi ha un problema de convivència intern a Catalunya i assegura que “la societat catalana és molt més normal que els polítics catalans”.

Escenificar l’opressió  

El documental, dirigit per Fran Jurado, recull el testimoni del pare de l’escola Santa Anna de Mataró que va demanar que el seu fill rebés les classes en castellà. També apunta que molts mestres i funcionaris “han marxat de Catalunya” perquè els han exclòs del sistema.

D'altra banda, s’hi pot escoltar Dolores Agenjo, una de les directores d’escola que va denunciar pressions del Govern el 9-N. Tot plegat, amanit amb un bon muntatge musical amb connotacions tètriques i amb un bon tractament de color de la imatge.    

La diputada de Ciutadans Susana Beltrán, l’historiador Félix Ovejero, Miriam Tey i el vicepresident de SCC, Joaquim Coll, ofereixen la seva versió sobre la situació a Catalunya. Per acabar, l’exdiputat de Ciutadans Jordi Cañas convida els unionistes a donar una resposta coordinada, democràtica i contundent i a comprometre’s a nivell personal per defensar aquests ideals en un context hostil.

#DissidentsCAT

La presentació d’aquest document posa punt final a una campanya que l’entitat unionista va engegar a principis del mes d’abril i en la qual s’han presentat diversos estudis que denuncien els riscos del procés. Alhora, dóna el tret de sortida a una segona campanya que es vol fer viral amb l’etiqueta #DissidentsCAT.