L’entitat espanyolista Societat Civil Catalana ha demanat empara al rector de la UAB després que una plataforma d’estudiants ha demanat la seva expulsió de la universitat.

La Plataforma Antifeixista de la UAB farà el seu primer acte públic aquest dijous a la plaça Cívica del campus de Bellaterra. Es tracta “d’una concentració de rebuig a la presència de neonazis a l’acte de Societat Civil Catalana el passat 22 d’abril davant de la Llosa de la Facultat d’Economia i Empresa, i els incidents que aquests van provocar”.

Així es detalla en el comunicat de premsa enviat als mitjans de comunicació, on també s’avança que hi haurà una xerrada on s’explicaran els aldarulls que es van produir el passat 22 d’abril i “es cremarà una bandera”.  

Vinculació de SCC amb l’extrema dreta

La plataforma s’ha constituït, expliquen, arran de “la necessitat de mostrar el rebuig dels estudiants envers la presència neonazi a la universitat, un fet sense precedents a la UAB, i la voluntat d’expulsar de la universitat Societat Civil Catalana pels vincles amb l’extrema dreta”. La plataforma adverteix que “es llegirà un manifest destapant tots els vincles de Societat Civil Catalana amb l’extrema dreta”.

SCC es defensa

El president de SCC, Rafael Arenas, que també és catedràtic de Dret Internacional privat de la UAB, ha lamentat que es programi un acte que incita a l’expulsió de l’entitat i que porta per lema: “Ni feixistes ni amics dels feixistes. Fora SCC de la UAB”.

Arenas apunta que aquest acte se suma a d’altres que només tenen com a objectiu “atemorir” els membres de SCC. Per tot això, ha demanat al rectorat que es posicioni i rebutgi l’assetjament i les agressions i coaccions que reben.

El president de l’entitat ha assenyalat que es tracta de “l’obsessió malaltissa per vincular aquest tipus d’entitats a moviments de tall totalitari”. Tot plegat, conclou, és una prova palpable de l’estigmatització que pateixen els "dissidents no nacionalistes" a Catalunya.

Enfrontaments entre estudiants

Aquest és l’enèsim capítol d’una polèmica que es remunta al passat 22 d’abril quan un grup de joves d'estètica neonazi i uns altres d'antifeixistes es van enfrontar al campus de l’Autònoma. Els joves neonazis assistien a un acte convocat per les joventuts de Societat Civil Catalana per condemnar una presumpta agressió que haurien patit aquella mateixa setmana.

El col·lectiu antifeixista del campus va convocar una concentració de protesta i, poc després, els dos grups es van enganxar en una baralla multitudinària amb crits i agressions físiques. La universitat va condemnar els fets i SCC va desvincular els joves d’estètica neonazi de l’entitat.

En canvi, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) va afirmar que es tractava del mateix grup neonazi que va atacar un centre social a Sabadell. Contradient la versió de SCC, el sindicat ja va denunciar complicitats entre aquesta entitat i els manifestants d'extrema dreta.