El conseller de Cultura, Santi Vila, considera que un dels talons d'Aquil·les que ha de superar la societat catalana és una "sobredosi ideològica". "Estem sobreescalfats i alguns especialment més que altres", ha advertit alhora que ha alertat que aquesta situació pot posar en risc l'actual model de societat que ha destacat com a model d'exit.

Vila ha sortit també al pas d'especulacions sobre la seva aposta davant del procés independentista. "Ara no podem defallir en el pols a l'Estat", ha assegurat. El titular de Cultura ha deixat clar que "aquesta nació mil·lenària, si alguna cosa no pot qüestionar mai és el dret a decidir el seu futur".

Ha estat durant un dinar organitzat per la Cambra de Comerç, on el conseller ha desplegat tot un programa de candidat, sense concretar quin cartell vol encapçalar -de fet, ha deixat clar que les seves reflexions "valen per a Barcelona i valen per a Catalunya"-, però advertint que el país viu un moment de cruïlla en què ha de decidir si vol "seguir sent l'Anglaterra del Sud, la Dinamarca del Mediterrani, o aspira a ser Cuba o Veneçuela". 

El conseller ha dedicat nombroses referències crítiques tant als Comuns que representa Ada Colau a Barcelona, com a la CUP, tot i recordar que JxSí manté una aliança amb la formació anticapitalista que ha titllat d'"antinatura". 

El conseller, que ha plantejat la seva coneguda aposta per un model liberal, tolerant, basat en el talent, la cultura meritocràtica i el paper de la societat civil, ha advertit que “ens hem de seguir projectant a ulls del món com un país amic de l’activitat econòmica, la creativitat, la innovació. Abans d’embrarcar-nos en discussions sobre el repartiment de la riquesa ens hem de conjurar en la seva creació”.

Dogmatisme de Colau

El talent genera idees, i les idees diners, ha assegurat, per la qual cosa ha denunciat que determinats plantejaments polítics posen en risc inversions. En aquest punt ha criticat inversions que l'Ajuntament de Barcelona ha denegat, com la reforma de la façana del Liceu, per "raons ideològiques, dogmàtiques" així com el rebuig de projectes quan la llicència havia estat ja concedida. "Aquest país pot permetre's apostar pels hotels o no, per un model de ciutat o altre, per un model de país o altre, el que no es pot permetre sota cap circumstància es posar en risc la seguretat jurídica de cara al món", ha advertit.

Pel que fa la CUP ha denunciat que s'hagi demonitzat i difamat empreses i determinades entitats financeres. "Especialment han estat beligerants amb companyies que han jugat fort la gestió indirecta de serveis públics i que s'han mostrat eficaces", ha lamentat.

Ratlles vermelles

En aquest punt, Vila ha aplaudit les "ratlles vermelles" que el PDeCAT ha posat davant exigències cupaires com la d'incrementar l'IRPF en els darrers pressupostos. Assistia a l'acte la coordinadora del partit, Marta Pascal, acompanyada de diferents diputats de la formació. També hi era la consellera Meritxell Borràs i exconsellers com Felip Puig i Lluís Recoder però també el democristià Ramon Espadaler i l'exconsellera Joana Ortega.

"El model de societat que volem necessita que se'ls defensi", ha insistit davant d'un auditori de perfil emminentment econòmic on ha defensat el model concertat amb què funciona l'educació i la sanitat catalana.

Porucs davant la nova política

El conseller ha fet també autocrítica sobre la resposta dels "partits convencionals" davant els problemas de corrupció i la nova política. "Hem estat porucs, hem intentat superar aquesta situació fent seguidisme, abandonant les corbates, polítics cinquentons portant mitjons de colors, anant al Parlament sense afaitar... Hem de tornar als orígens, als principis fundacionals de la república, del país", ha reclamat.

Per Vila, "la nova política ha estat un bluf total", la recessió ha demostrat que, si no s'esta a l'alçada de garantir l'equitat, la cohesió social fracassa, que la llibertat sense condicions de vida garantides deixa la societat vulnerable davant la demagògia i el populisme. "Llibertat i patates", ha clamat invocant una ària d'òpera.

Durant el torn de preguntes ha ironitzat sobre les candidatures amb què es vol associar el seu nom, i, en referència al funcionament del Govern de JxSí ha destacat el "sacrifi i esforç molt gran" que totes les parts fan per minimitzar les diferències en una legislatura que és "extraordinària". "Déu n'hi do encara el grau d'unitat d'acció que hi ha", ha subratllat destacant les diferències ideològiques que separen les dues formacions.

En ser preguntat sobre el pols que el Govern manté amb l'Estat i mesures com l'aprovació exprés de la llei de desconnexió, ha advertit que "aquesta societat no pot fer de Dr. Jekyll i Mr Hyde, aquest conflicte té consequencies per a tothom i hem de calibrar bé si les volem afrontar". No obstant, ha deixat clar que l'executiu espanyol no pot esperar superar la tensió només recuperant les formes en el tracte a Catalunya, que mai no hauria d'haver abandonat.