L’exconseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila, ha anunciat aquest dimarts la seva intenció de ser el candidat del PDeCAT a la presidència del govern en les eleccions del 21 de desembre.

En una entrevista a El Món a RAC1, l’exconseller ha dit que només ho farà si no hi ha candidatura conjunta a l’estil de Junts pel Sí. "La llista única no em fa sentir confortable. La gent està exhausta de no saber què vota”, ha explicat.

La seva posició contrària a la llista sobiranista no significa, assegura, que el PDeCAT renunciï a la independència. “Si soc candidat, al programa hi inclourem la independència ajustada al dret", ha defensat, per assegurar que és l’única forma amb què es fan aquests processos a Occident, posant l’exemple d’Escòcia.

“La independència des de la moderació és una bona base” de cara a una suposada nova etapa, afirma Vila, que ha reconegut que l'actual "ja no dona més de sí". En aquest sentit, defensa la necessitat d’aglutinar “més suports” i “seguir avançant” per aconseguir un referèndum “legítim i reconegut” per l’Estat i tota Europa, ja que “sempre he dit que no teníem legitimitat de declarar la independència perquè hi havia un empat tècnic”.

Més enllà del referèndum acordat, Vila ha assegurat que de cara al 21-D les prioritats han de ser “defensar les institucions catalanes” i l’”amnistia”. L’exconseller se sent amb força per fer-ho possible: “tinc l’equip, els suports i la determinació”, ha assegurat. 

Govern “ingenu” i estructures d’Estat

Vila també ha posat el focus en “molts companys” que ha tingut al govern, de què assegura que “han exhibit una ingenuïtat que sorprèn per l’edat que tenen”. En aquest sentit, ha volgut fer costat el president Carles Puigdemont -a què ha considerat “amic”- davant dels que van titllar-lo de “traïdor" el passat dijous. “Hi ha molts moments a la història en què un president ha preferit equivocar-se amb els seus que quedar-se sol”, ha dit en referència a la decisió del  president de tirar endavant la DI.

Sobre el seu paper al govern, l’exconseller assegura haver intentat “fins a l’últim moment” que Puigdemont convoqués eleccions per evitar el 155, i ha deixat clar que al llarg de la legislatura no va donar “mai” instruccions als seus departaments per preparar estructures d’Estat. “No veia aquesta jugada”, ha sentenciat.