Els partits de l’oposició han demanat explicacions al Govern per les revelacions de l’exjutge i ja exsenador Santi Vidal, segons els quals la Generalitat comptaria amb dades fiscals dels ciutadans obtingudes de manera il·legal.

La líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, ha explicat que el seu grup parlamentari reclama la compareixença a la cambra catalana del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, i els consellers de Governació, Meritxell Borràs, d'Interior, Jordi Jané, i de Justícia, Carles Mundó, per les declaracions de l'exjutge i fins ara senador d'ERC, Santi Vidal, que l'han fet plegar. A més, Arrimadas assegura que el Govern "ha d'assumir responsabilitats" i no descarta exigir dimissions en funció del que expliquin al Parlament. "Si algú es pensa que amb la dimissió del senador d'ERC això s'oblidarà, s'està equivocant amb C's", ha dit, refermant el compromís del seu partit d'investigar les "molt greus afirmacions" de Vidal.

Ciutadans ha entrat ja al registre del Parlament les peticions de compareixença del president, el vicepresident i tres consellers que considera "implicats" en els fets que ha estat relatant el fins ara senador d'ERC, Santi Vidal, en les seves conferències. I és que per a Inés Arrimadas, "les acusacions són molt greus, no son una opinió i son afirmacions", i per això reclamen que el Govern acudeixi al Parlament "a explicar què hi ha de cert" en tot el que ha estat explicant el republicà. De la mateixa manera, C's també ha reclamat que compareguin responsables de l'Agència Tributària i de l'Agència Catalana de Protecció de Dades.

Al seu torn, el portaveu adjunt del PSC, Ferran Pedret, ha explicat que el seu grup parlamentari ha demanat la compareixença del senador Santi Vidal, i també del vicepresident Oriol Junqueras i dels consellers Raül Romeva, Meritxell Borràs, Jordi Jané i Carles Mundó. També han entrat una bateria de preguntes per les declaracions de Vidal, que aquest divendres ha anunciat que renuncia a l'escó al Senat, arran de les conferències en què entre d'altres assegurava que el Govern ha obtingut "il·legalment" dades fiscals que podria fer servir de cens electoral.

Més enllà que hi pugui haver comentaris "fantasiosos", Pedret s'ha mostrat preocupat per la llista de jutges o per l'obtenció de les dades fiscals dels catalans que Vidal relata. "Ens preocupa tant si és veritat com mentida. És un actitud deplorable", ha assegurat Pedret en advertir alhora que si les afirmacions són certes poden ser "clares il·legalitat i amb responsabilitat penal".

Per la seva banda, el grup parlamentari del PP català ha demanat les compareixences del vicepresident del Govern, Oriol Junqueras; del conseller de Justícia, Carles Mundó; i del conseller d’Interior, Jordi Jané, al Parlament després de les afirmacions del jutge i senador d’ERC, Santi Vidal, en cada un dels àmbits dels tres membres del Govern.

Segons ha explicat el PP, el grup parlamentari ha entrat aquest matí un escrit a la cambra en què demana a Junqueras si la Generalitat ha obtingut dades fiscals “robades” dels ciutadans i si hi ha una dotació secreta de 400 milions d’euros per preparar el referèndum. Respecte Jané, el PP vol que aclareixi “quant de temps i de quina manera”, segons Vidal, s’estan preparant els Mossos per a un CNI català. Per la seva banda, al conseller Mundó li sol·licitarà que aclareixi si va participar en l’elaboració d’un llistat de jutges afins al procés independentista així com l’elaboració d’un programa per dissenyar un poder judicial català en cas de secessió.