La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, considera que la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que prohibeix a la Generalitat utilitzar la denominació d'Afers Exteriors per a la conselleria que dirigeix Raül Romeva és el "fracàs final" del conseller.

"El TC li ha recordat que el que vol ser, no ho serà mai", ha afegit la número dos de l'executiu espanyol. Sáenz de Santamaría ha demanat a la Generalitat que acati la sentència. "S'han de respectar els tribunals i el que fa el TC és recordar una cosa que la Generalitat i Romeva ja haurien de saber, en què es diferencia l'acció exterior de la projecció que poden tenir les comunitats autònomes", ha afegit la vicepresidenta.

De fet, la conselleria ja va haver de canviar el seu nom per evitar un conflicte de competències. L'1 de març del 2016 el Govern va canviar el nom original del departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència a causa de la suspensió del departament per part del TC arran del conflicte de competències amb l'Estat.