La vicepresidenta espanyola Soraya Saénz de Santamaría es troba en aquests moments reunida d'urgència amb Carmen Calvo, portaveu d'Igualtat del PSOE i exministra de Cultura, per parlar la implementació de l'article 155 de la Constitució, un con el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no ha ofert una resposta binària al requeriment del govern espanyol, on se l'instava a confirmar si va declarar la independència i a rectificar. Mariano Rajoy sempre ha considerat clau el suport dels socialistes per desplegar-ne la mesura, de manera que és d'esperar que Santamaría busqui l'acord del partit rival en la seva execució. 

La trobada arriba després que el president de Ciutadans Albert Rivera insistís Rajoy durant la reunió duta a terme aquest dimecres a la Moncloa que utilitzés l'article 155 de la Constitució per convocar uns comicis "legals, lliures i amb garanties" a Catalunya, segons informaven fonts de la formació taronja després d'una trobada que va durar una hora i quart. Rivera es posicionava així indirectament en contra que la suspensió de l'autogovern s'allargui, o només es dugui a terme per a algunes competències concretes, tal i com s'especulava els dies previs.

Així mateix, el PSOE té prevista una compareixença cap a les 11:45 a Ferraz, amb el secretari d'organització José Luis Ábalos. També s'espera que el secretari general Pedro Sánchez es pronunciï des de Brussel·les, on es troba de viatge.