La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, considera que l'actual Govern català "no va enlloc" perquè ha perdut la "capacitat de representar el conjunt de tots els catalans". També ha opinat que les diferències entre els socis de govern, PDeCAT i ERC, són "un símptoma del fracàs" del procés independentista i de l'"afartament" que aquest tema genera, al seu judici, en la societat catalana.

En una entrevista a RNE, Santamaría no ha volgut fer "apostes" sobre si hi haurà eleccions anticipades a Catalunya, però tot seguit ha dit que l'actual Govern català "no va enlloc" i que els catalans mereixen "un altre tipus d'institucions" que se centrin en els seus problemes i que els representin a tots.

I és que, segons Santamaría, l'actual Govern només hi és per "complir les expectatives de la CUP per mantenir-se al Govern", que al seu judici és l'única cosa que sembla interessar a alguns. A més, està convençuda que l'anomenat procés ara només és en un àmbit "en el què es retroalimenta la Generalitat", mentre els catalans tenen altres necessitats i preocupacions. 

En la mateixa línia, ha defensat que la independència no és l'opció preferida pels catalans, per molt que es "venguessin" així els resultats de les últimes eleccions, sinó que són bastants més els partidaris de l'Estat autonòmic amb més o menys competències. 

Per aquest motiu, creu que en mantenir-ho, "alguns el que volen és seguir donant-li fil a un estel que no vola perquè s'han carregat el seu propi partit i això és molt complicat de bregar". S'ha dirigit així als dirigents de l'antiga CDC, avui PDeCAT, que ara està en les seves "pitjors cotes", ha perdut el seu grup al Congrés i s'ha "diluït" en Junts pel Sí. Per això, els ha demanat una "reflexió": "Quan no et segueixen darrere, potser qui s'ha equivocat ets tu", ha sentenciat la vicepresidenta del Govern espanyol. 

"El referèndum no se celebrarà ni s'acordarà"

Santamaría ha deixat clar que tan a ERC com al PDeCAT els diu "el mateix", que "el referèndum ni se celebrarà ni s'acordarà". Segons ella, és perquè es tracta d'una qüestió que no poden decidir els governs, i que no és "admissible" l'actitud de la Generalitat de dir que o hi ha referèndum pactat, o serà unilateral.

En canvi, ha insistit que el Govern espanyol sí està disposat a parlar de problemes com el finançament dels serveis públics o de la dels centres tecnològics. Quan se li ha preguntada si el Govern estaria disposat a transferir més competències a Catalunya, s'ha limitat a respondre que ja s'han obert vies de diàleg, que dins de la llei i de la Constitució es pot parlar i que Espanya ja és un Estat molt descentralitzat.

Això sí, en aquest punt ha deixat clar que un Estat descentralitzat també requereix esforços per a la seva gestió i que el problema precisament és que la Generalitat "fa temps que ha perdut la lleialtat institucional" necessària per treballar en benefici dels ciutadans. La vicepresidenta ha dit no tenir constància de cap reunió prevista entre el president del Govern, Mariano Rajoy, i Carles Puigdemont, però ha assegurat que el cap de l'Executiu està "molt pendent del que passa a Catalunya" i que el president català coneix la seva posició, inclòs el fet que si cal solucionar "qualsevol problema" que entri dins dels marges de la Constitució Rajoy sempre està disposat.