La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, rebutja que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, assisteixi al Congrés per debatre en un cara a cara amb Mariano Rajoy el referèndum, sense que la sessió acabi amb una votació, com ha demanat el Govern català per evitar l'escarni que va patir l'exlehendakari Juan José Ibarretxe l'any 2005. El nou cop de porta del Govern espanyol arriba després que transcendís que Puigdemont enviaria una carta a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, aquesta setmana, on li demanaria de ser convidat formalment per exposar les raons del referèndum de l'1 d'octubre. 

Ho ha anunciat Santamaría en una entrevista a Los Desayunos de TVE, on ha reivindicat que el parlament espanyol no era "un saló d'actes" i que totes les proposicions que es debaten a la cambra baixa acaben en una votació. Sobre això, el portaveu parlamentari, Rafa Hernando, va anunciar la setmana anterior que només es contemplaven dos escenaris per al govern català: una llei del Parlament que insti a reformar la Constitució i donar cabuda al referèndum, o una modificació de l'Estatut.

Sobre la crida al referèndum de l'1-O, Santamaría ha dit que Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras estaven "menystenint i obscurejant" el 60% de catalans que no serien independentistes, al seu parer. En aquest sentit, ha exposat que qualsevol acte preparatori del referèndum "ja constitueix delicte", recordant la querella contra la consellera de governació, Meritxell Borràs, per la compra d'urnes. Aquí ha instat els funcionaris a demanar "les ordres per escrit", tal que quedi prova d'allò que facin.

Quant a l'acte de Pep Guardiola, on aquest va afirmar que l'Estat espanyol era "autoritari", la vicepresidenta espanyola ha considerat que suposava una "provocació" perquè al seu parer seria la forma de la Generalitat per movilizar les bases. Aquesta tesi també s'estendria a l'anunci de la data del referèndum, perquè no va anar acompanyada de la signatura de la convocatòria oficial –que permetria obrir la via judicial–. "Catalunya està astiada de la propaganda", ha dit, afirmant que l'actitud del govern català es basaria en el "victimisme" i ja era "suficient" d'aquest "rotllo" de l'independentisme.