La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha acusat aquest divendres el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de propiciar un clima d'"assetjament massiu" i li ha preguntat: "Fins quan seguirà abusant i tensant el poble de Catalunya?".

En declaracions als mitjans, prèvies a una conferència del president d'UPN, Javier Esparza, organitzat per Fòrum Europa,la vicepresidenta també ha respost al pla de contingència anunciat ahir a la nit per Puigdemont i ha dit que "en això s'ha quedat el referèndum, en un pla de contingència".

Sáenz de Santamaría ha insistit a recordar a Puigdemont que "aquells jutges, aquells mitjans de comunicació, aquells pares i aquells nens que porten a les manifestacions són poble de Catalunya". I ha afegit que els guàrdies civils que fan els escorcolls són poble de Catalunya i també el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya és una institució catalana, recollida al seu Estatut d'autonomia. Per això, ha insistit a exigir a Puigdemont que deixi ja d'"atropellar els drets del seu poble".

Sáenz de Santamaría ha assegurat que el president català coneix la fortalesa de l'Estat de dret, "sap que Espanya és un Estat democràtic i té tota la fermesa necessària per impedir que se segueixin cometent il·legalitats i per reaccionar a totes elles".

La vicepresidenta ha subratllat que així se li va dir a Puigdemont quan es "va desbaratar" l'organització del referèndum.

També ha recordat que se li va oferir des del govern estatal i de les forces majoritàries que "tornés a la llei, a la democràcia i que, dins de la llei, el diàleg és possible. Fora de la llei és impossible qualsevol entesa".