La vicepresidenta del govern espanyol i ministra de la Presidència i Administracions Territorials, Soraya Sáenz de Santamaría, considera que la carta que han escrit de forma conjunta el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, "ni demana ni ofereix diàleg" sinó que exigeix a l'Executiu central una cosa que "cap govern no pot oferir".

"En aquesta carta ni es demana ni s'ofereix diàleg", ha remarcat durant la roda de premsa posterior a una reunió amb el president de les Canàries, Fernando Clavijo. Per a la vicepresidenta, en aquest text es demana un "referèndum contrari a la Constitució" i "privar la resta d'espanyols d'opinar" sobre quin model d'Espanya volen.

Sáenz de Santamaría considera que els dos emissors de la carta entenen "molt malament el diàleg a la seva terra" en intentar evitar que el debat parlamentari proposat per l'oposició sobre el "mateix referèndum tingui lloc al Parlament de Catalunya".

La vicepresidenta ha afirmat que ambdós "governen exclusivament per als que pensen com ells", quan "qualsevol governant ha de governar per als que li han votat i per als que no", a més de mostrar "respecte als drets dels ciutadans i a les institucions".

Respectar les institucions

Per a Sáenz de Santamaría, tot negociador "ha de saber el que l'altra part pot oferir", una cosa que ambdós -ha assegurat- semblen desconèixer: "El que no és dins de la Llei no pot oferir-ho cap govern. Han de respectar les institucions, començant per les que estan en la seva autonomia".

"Cap país no pot sotmetre's al desafiament constant de referèndum d'independència", ha afirmat, per remarcar a continuació que el debat "pertany al conjunt dels espanyols".

"Estem disposats a parlar dels problemes dels catalans, com hem parlat avui sobre els problemes dels canaris, però sempre en el marc de la Constitució i respectant a tots", ha acabat.