L'Estat intenta recuperar la visibilitat en la gestió per l'atemptat a la Rambla de Barcelona i després de la reunió del pacte antigihadista al ministeri de l'Interior aquest dilluns, la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría s'ha reunit amb els consols internacionals a les 16:30h a la delegació de l'executiu central a la capital catalana, on s'ha sumat de forma expressa al reconeixement dels diplomàtics quant a l'acció dels Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, segons han revelat a El Nacional fonts del gabinet de Santamaría presents a la trobada.

Santamaría anava acompanyada del ministre d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis, així com del delegat Enric Millo i el tinent d'Alcalde de la ciutat Gerardo Pisarello. Els cònsols dels països estrangers –d'on eren procedents algunes víctimes– haurien assenyalat la "professionalitat" dels cossos de seguretat i els metges de la manera "més coordinada possible", segons les fonts consultades. La vicepresidenta i Dastis s'han sumat a la felicitació i s'han posat a disposició de governs i familiars "per a tota necessitat" que pogués suscitar-se durant la investigació i la recuperació dels ferits, afegeixen les fonts.

El reconeixement de l'executiu central arriba després que l'Estat hagi rectificat quant a l'entrada dels Mossos a l'Europol, la plataforma de coordinació de les policies europees. Abans de la Junta de Seguretat de Catalunya només l'Ertzaintza hi tenia accés, però un cop celebrada aquesta trobada entre administració catalana i espanyola, es va decidir que la policia catalana també hi tindria accés. Segons ha dit Millo i ha ratificat el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido aquest dilluns, al setembre els Mossos podran tenir-hi connexió directa amb els seus homòlegs internacionals.

La lloança de Santamaría també es produeix després que en el darrer Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) el Govern reclamés els 688 milions d'euros que l'Estat deu a Catalunya pels serveis prestats durant el període 2009-2017 en matèria de seguretat i l'ampliació de la plantilla de la policia catalana. Així ho va exposar el conseller de Justícia, Carles Mundó, qui en substituia el vicepresident i responsable d'Economia, Oriol Junqueras, i va arribar acompanyat del secretari de l'àmbit, Pere Aragonès a la cita a Madrid.