La número dos de l’executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha emplaçat avui el Govern a “deixar d’intranquil·litzar els ciutadans”, en ser preguntada sobre les explicacions del secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, en el sentit que la Generalitat no ha comès cap irregularitat amb les dades fiscals dels catalans.

Als passadissos del Senat, Santamaría ha assegurat que és “tècnicament impossible” que la Generalitat recapti els impostos. “Això no ho pot fer”, ha reblat.

Les declaracions de l’exjutge Santi Vidal explicant que la Generalitat disposava de manera il·legal de les dades fiscals dels catalans ha provocat que el Govern hagi hagut de sortir a donar explicacions. El secretari d’Hisenda ha subratllat aquest matí en declaracions a TV3 que les dades fiscals de què disposa la Generalitat són resultat “de 30 anys d’història i de creuament de desenes de fonts d’informació”. Posteriorment, en un contacte amb periodistes, ha anunciat que l’Agència de Protecció de Dades va començar dilluns de la setmana passada, a petició del departament d’Economia, una auditoria sobre les dades amb què treballa la Hisenda catalana.

En ser interrogada sobre aquesta situació, Santamaría ha advertit que “la gent ha de tenir la tranquil·litat que quan paga els seus impostos, està saldant els deutes amb l’erari públic”. A parer seu, aquesta situació és “una falta de respecte” als ciutadans de Catalunya que no és “ni adequat, ni prudent, ni respectuós” amb els drets dels ciutadans.