Els dies passen, mentre la Generalitat i la Moncloa mantenen dos fulls de ruta separats respecte de la qüestió sobiranista que no sembla que s'hagin d'unir en l'horitzó. El cap del govern espanyol, Mariano Rajoy, vol que Catalunya abandoni les aspiracions de celebrar un referèndum que "liquida la sobirania nacional". Però la negativa del president Carles Puigdemont aboca ara l'Estat a simular vies per aturar-ne la convocatòria, mentre la vicepresidenta i ministra d'Administracions Territorials, Soraya Sáenz de Santamaría, assegura que hi ha "molts mecanismes" per fer-ho dins la llei i la Constitució. 

"En aquest país les institucions funcionen. Ho farem amb molt de diàleg i buscant la proporcionalitat de les lleis, però sempre amb la fermesa i la fortalesa que requereix un assumpte d'aquestes característiques", ha explicat Santamaría al llarg d'una entrevista al programa Los Desayunos de TVE, just el dia abans de la conferència de presidents autonòmics que tindrà lloc al Senat. Puigdemont hi serà absent, igual com el lehendakari Íñigo Urkullu, però la Moncloa evita considerar això com un cop en la línia de flotació de la trobada i assegura que els catalans i els bascos estaran representats "pel govern de la Nació".

Així les coses, l'Operació Diàleg tampoc avança amb els resultats esperats, perquè Puigdemont assegura que no hi ha voluntat de negociar cap punt dels 45 (46). Però Santamaría insisteix que aquesta és una acció a llarg termini. "Molts ciutadans se senten reconfortats que l'Estat estigui allà preocupant-se pels seus temes, i cal mantenir-s'hi en el temps. Ho he parlat amb el PSOE, amb la resta de grups, i cal una interlocució directa, estar allà", ha afirmat davant les preguntes sobre si havia vist canvis d'ençà que es va instal·lar el despatx a la Delegació del govern central a Catalunya. 

El que en cap cas es contempla, i la Moncloa reitera per activa i per passiva, és un referèndum negociat. "No es farà, miri, tenim molts projectes per a la societat catalana i Itàlia i Alemanya tampoc no permeten referèndums d'independència. I són països perfectament democràtics com Espanya", ha insistit, en una resposta indirecta a la via que es va decidir a la cimera pel referèndum, amb l'objectiu d'incloure els comuns al projecte.

En aquesta tessitura, la possibilitat que el govern central prengui el control dels Mossos d'Esquadra davant la convocatòria eventual del referèndum, resta com a mar de fons d'ençà que el Tribunal Constitucional va avalar el passat mes de novembre que l'Estat ho podia fer, en virtut de la Llei de Seguretat Nacional. Aquesta normativa preveu que a través d'un decret, les policies autonòmiques es posin al servei de l'executiu espanyol. Preguntat per El Nacional si aquesta prerrogativa seria usada, el portaveu Íñigo Méndez de Vigo va respondre el passat divendres que no es posaven "en futuribles, però el referèndum no té cabuda" a Espanya.