Utilitzar-la de "parapet" per no veure's afectats en causes judicials. Aquesta és la conclusió que ha extret la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en veure que, altra vegada, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, era acompanyada fins les portes del TSJC per membres del Govern, altres personalitats polítiques i, també, de la ciutadania.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, diversos dirigents de les diferents forces sobiranistes i càrrecs inhabilitats pel 9-N com Artur Mas han fet costat a Forcadell aquest matí abans de declarar davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Abans de presentar un esmorzar-col·loqui del president de Costa Rica, Luis Guillermo Solís, Sáenz de Santamaría ha opinat, en declaracions als mitjans, que aquest gest posa en relleu que l'estan utilitzant de "parapet" per no veure's involucrats en processos judicials per l'interès a convocar un referèndum independentista.

Accions contràries

"Prefereixen endossar-li-ho a Forcadell i no m'estranya que li donin suport perquè està servint a tots ells per portar a terme al Parlament accions absolutament contràries a la democràcia i a la pluralitat", ha denunciat la també ministra de la Presidència i per a les Administracions Territorials.

Forcadell estava citada avui davant el TSJC per un presumpte delicte de prevaricació i desobediència al Tribunal Constitucional (TC) per permetre que la cambra catalana votés dues resolucions sobre la consulta sobiranista.

Segons Sáenz de Santamaría, a més del procés judicial que l'afecta, Forcadell "té un problema molt important amb la democràcia" perquè "està faltant políticament al que ha de ser un president d'un Parlament", en saltar-se "la defensa de la pluralitat, la neutralitat, el respecte a la llei, a la Constitució i als drets dels altres".

La vicepresidenta ha subratllat que Forcadell i els partits independentistes "neguen la paraula, s'inventen procediments urgents o vulneren la llei impedint als que defensen la legalitat poder expressar-se". Sobre si Forcadell serà declarada culpable, la ministra d'Administracions Públiques no ha volgut pronunciar-se: "No sóc qui per dir-ho. Represento el Govern i han de dir-ho els tribunals, i tots hem de respectar el que diguin".