La vicepresidenta i ministra d'Administracions Territorials, Soraya Sáenz de Santamaría, s'ha negat a opinar sobre "l'estratègia dels acusats", en relació amb el judici del 9-N de l'expresident Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega. "I si tan delicte era allò que estàvem fent, com pot ser que el Tribunal Constitucional no fes res per fer complir la seva providència?", es preguntava Mas aquest dilluns davant dels magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Ortega i Rigau hi denunciaven que no van rebre cap requeriment al respecte.

La incògnita que no aïlla l'executiu central és clau per al judici dels exmembres del govern català. La seva defensa es basa en justificar que la consulta no hauria estat possible sense l'acció dels voluntaris, i de fons, que el govern espanyol hauria actuat sota la premissa que no tindria efectes jurídics. L'Advocacia de l'Estat hauria instat al TC a què es fes el requeriment, però aquest no es va produir. Mas ha retret a l'Alt Tribunal que no respongués el recurs de súplica del Govern de la Generalitat demanant alguns aclariments sobre la suspensió que va arribar el 4 de novembre. 

L'única opinió que la número dos de Mariano Rajoy ha fet sobre el 6-F és sobre les suposades incongruències del sobiranisme. "Si alguns es pensen que emparant-se en la llei poden assistir a les manifestacions, també han de respectar la llei quan demana responsabilitats", ha respost sobre la manifestació d'almenys 40.000 inscrits que ha tingut lloc a Barcelona per acompanyar Mas, Ortega i Rigau. En una línia similar s'havia justificat el portaveu del Partit Popular, Pablo Casado, a Génova, denotant que aquesta resposta és part de l'argumentari. 

Santamaría ha comparegut en roda de premsa després d'una reunió amb el president de la Federació Espanyola de Municipis (FEM), Abel Caballero, on s'han emplaçat a formar un grup d'experts juntament amb les autonomies per a l'elaboració del nou sistema de finançament. Aquest ha d'anar en paral·lel al de les comunitats i el grup definitiu hauria d'estar enllestit divendres 10 de febrer. La FEM "ha fet els deures" designant els seus cinc tècnics, més cinc de l'Estat. Algunes comunitats no, com és el cas de Catalunya.

Santamaría sembla mantenir encara l'esperança, perquè queda fins divendres perquè s'esgoti el termini. Fonts del seu entorn recorden que el ministre Cristóbal Montoro va enviar una carta dijous a Oriol Junqueras amb aquests efectes. "És un punt dels 45, i quan es posa damunt la taula no vénen", deia la vicepresidenta davant les càmeres. La ministra Territorial exigeix al respecte que "no es pot paralitzar la tasca dels governants". 

"Paga l'Estat"

El procediment continuarà per la banda de l'Executiu central, que exercirà de representant de "tots els catalans" en cas que la Generalitat no enviï els seus experts. Això contradiu la voluntat de la líder de l'oposició, Inés Arrimadas, que després de la reunió amb Santamaría va dir que si el govern català no enviava el seu representant, ho estudiarien. Novament, l'executiu del PP torna a menysprear els seus socis de pacte d'investidura.

Santamaría sembla disposada a mantenir l'estratègia de fer l'Estat present a Catalunya. Fonts de Vicepresidència han explicat que no va avisar el conseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull quan va viatjar al Prat divendres passat perquè l'obra inaugurada "la paga el govern" central. Les mateixes fonts lamenten que Rull tampoc els va avisar quan al matí va celebrar una trobada on va parlar del Corredor Mediterrani, "que també paga l'Estat", diuen. Així i tot, durant la roda de premsa aquesta ha assegurat que el diàleg "no és una operació, sinó una convicció".

Davant l'escenari de l'Operació Precinte, el govern espanyol comença a retrocedir posicions. El ministre Rafael Catalá ha dit aquest matí que no s'arribaria fins a aquest punt, tot i que havien estudiat tots els escenaris. Fonts de Vicepresidència asseguren que "sempre cal estar preparats". Entre la resta de forces de l'oposició, Santamaría és partidària que s'hi sumin PSOE i Ciudadanos, advocant per l'entesa i la interlocució per a un pacte d'Estat en defensa de la unitat. Albert Rivera no deixaria sol a Rajoy en cap cas, com va avançar aquest diari.