Mentre el judici del 9-N escalfa el moviment sobiranista, el conflicte eleva també la seva intensitat a Madrid amb ERC i el PDeCAT. La sessió de control al Senat d'aquest dimarts s'ha convertit en un intercanvi de retrets durs entre els dos partits independentistes i la vicepresidenta i ministra d'Administracions Territorials, Soraya Sáenz de Santamaría. Per la banda dels primers, el motiu ha estat la presumpta Operació Precinte; per la banda de l'Executiu central, la presumpció que el procés amaga una voluntat de "victimització" dels seus líders i "comodí" d'altres interessos. 

El senador del PDecAT, Josep Lluís Cleries, han preguntat a Santamaría si fer públic que hi hauria algunes inversions, a més de tancar col·legis eren la resposta a les demandes del 80% del poble de Catalunya. "Vostè dialoga sola, va venir divendres a Catalunya i es va oblidar de comunicar al conseller de Territori [Josep Rull] que hi era. Saben més de precintar que no pas dialogar. Però allò que no va aconseguir la dictadura, no ho faran vostès!", l'ha increpada Cleries.

La vicepresidenta ha insistit que li "molestava més" que ella parlés amb la societat catalana que el fet de fer complir la llei. Fonts del govern espanyol consultades per aquest diari van explicar que no s'havia avisat Rull perquè l'obra del Prat "la paga l'Estat", alhora que van denunciar que aquell mateix matí el conseller havia celebrat una taula pel Corredor Mediterrani, "que també paga l'Estat", i no la hi van convidar.  "Si li preocupen els mestres realment, escolti el que estan dient aquests dies", ha tancat sobre la declaració al Tribunal Superior de Justícia d'una directora d'escola crítica amb el 9-N. 

Molest, el representant del PDeCAT ha criticat les intencions reals de complir la llei de forma absoluta. "Creu en la llei, però la del més fort. El seu govern no compleix amb 34 sentències contràries del Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem", ha dit. També ha criticat la reacció de l'Estat front el sobiranisme els darrers anys. "Han passat de la recollida de firmes contra l'Estatut, a dir que el 9-N era una patxanga, a l'atac al màxim representant de les nostres institucions, que actua en nom de tots", ha reblat sobre l'expresident Artur Mas. "No ens sentim representats per un govern com el seu!", s'ha queixat.

Santamaría s'ha girat acusant el govern català d'intransigència. "S'ha contestat vostè sol: referèndum o referèndum, això és el que vostè entén per diàleg. El diàleg no és una operació, és una convicció. No menteixi a la gent, Espanya és un país democràtic, el que és antidemocràtic és no voler complir les sentències. És que Alemanya o Itàlia no són democràcies? Al Vèneto i a Baviera tampoc no hi haurà referèndum", ha recordat.

La vicepresidenta ha elevat el to aleshores per carregar contra la refundació del PDeCAT i els suposats escàndols del 3%. "No es facin les víctimes, quan són responsables. Sempre s'acullen al comodí del procés. Va ser la CUP qui va fer fora Mas. No estic interessada en els resultat dels seus partits. Fixi's en la radicalitat a què estan sotmetent la gent amb el model de la CUP. Aquest govern mai abdica de les seves responsabilitats, de cap ni una!", ha tancat la número dos de Mariano Rajoy. 

En el torn de Miquel Estradé, senador d'ERC, aquest ha fet un al·legat reflexionant sobre la gènesi històrica de la democràcia, i ha recordat que a la resta d'Europa sí que s'havien posat urnes. "Sempre ha sortit perdent la llei quan hi havia una reivindicació així, sempre surt perdent la llei i s’imposa la llibertat. La llei és el darrer refugi dels opressors", s'ha queixat.

La vicepresidenta ha usat aquest símil per atacar les declaracions de l'exsenador Santiago Vidal. "Vostè no creu en la llei, en l’Estat de dret, ni en la democràcia. No m’estranya, perquè les conviccions democràtiques han quedat desacreditades amb les declaracions de Vidal sobre dades il·legals. M’explica per què a un senyor del seu partit el van elevar a la categoria de pare de la Constitució catalana? No sé com seria el capítol de drets. Al seu partit, a qui li carreguen el mort és al delator", ha respost, davant les paraules d'Estradé en el sentit que el Partit Popular estaria "ple de càrrecs electes, corruptes, i no ha dimitit ningú", deia.

Santamaría també ha burxat en la coalició Junts pel Sí. "M'han preguntat el mateix. Com correspon a dos partits coaligats, per coordinació o competició, tot i que vostès competeixen més.  Miri, la llei es compleix, és una democràcia. No sé si li agrada que li prenguin el pèl per fer complir les lleis que vostè fa", ha dit. "A Espanya el referèndum d’autodeterminació no se celebrarà", ha tancat, rebent el suport del senador del Partit Popular Xavier García-Albiol.  

Als passadissos del Senat, la vicepresidenta ha rebaixat el to més agressiu i s'ha indignat afirmant que era "una manca de respecteque a la tardor entrés en funcionament la Hisenda catalana. "La gent vol pagar els seus deutes!" s'ha queixat davant dels periodistes.