Escalada verbal del govern espanyol contra el referèndum, a falta de només un mes per a l'1-O. Si dimecres passat la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ja assegurava que l'Estat té a punt la resposta a l'"aberrant" la llei de Transitorietat catalana, aquest divendres ha manifestat que "la democràcia actuarà amb totes les seves armes" per aturar el referèndum. 

Per la vicepresidenta, el Govern català està "plantejant clarament un desafiament cap al model de convivència i democràtic", pel que ha considerat que "mereix una resposta del conjunt de les institucions de l'Estat que estigui a l'altura de les circumstàncies". En aquest sentit, ha advertit que "el dia que firmin el que hauran firmat", en referència a la convocatòria de la consulta, "serà que surten de la democràcia, i la democràcia actuarà amb totes les seves armes".

Així s'ha expressat durant la Interparlamentària del PP que se celebra a València. Durant la seva intervenció, la vicepresidenta ha assenyalat que l'Estat de Dret "té tota la força de la llei" i, de fet, ha defensar que qui actua dins el marc legal "no ha de tenir cap temor d'aplicar la llei amb tot el que suposa la fortalesa d'una democràcia".

"Estem parlant d'una sèrie de senyors que han decidit que per a ells la democràcia és una altra cosa, que per a ells la democràcia és que els mitjans no puguin opinar, que els funcionaris s'han de posar als seus serveis, que tots hagin de ballar al son que ells marquen", ha manifestat. 

La dirigent popular ha recordat que el referèndum "a hores d'ara no està convocat", ja que considera que "és més fàcil anunciar que firmar", però ha recalcat que des del Govern espanyol no ha estat esperant que aquest moment arribi. "Des del primer moment prenem decisions i mesures. Des que el Parlament va donar el tret de sortida al procés, el Govern (espanyol) ha aconseguit anar retallant les diferents actuacions de la Generalitat", ha assegurat.

"Arribem a l'1 de setembre i ells sense convocar referèndum, però l'Estat de Dret està demostrant la seva fortalesa perquè aquesta data no es materialitzi", ha subratllat, i s'ha referit a fets com que "el Tribunal Constitucional va prohibir qualsevol acte preparatori del referèndum; fa tres mesos es van anul·lar totes les partides pressupostàries que podien servir per pagar-lo i fa 15 dies es va suspendre el procediment per aprovar el referèndum molt de pressa", així com a les inhabilitacions en tramitació de "els qui han pres decisions contràries al TC, Forcadell i els seus seguidors a la taula".